Presa franceză a trăit ieri cea mai neagră zi din existența sa. Zece ziariști, alături de doi polițiști, au fost măcelăriți de trei islamiști pentru curajul de a fi ales și militat pentru libertatea de exprimare.
Franța era ieri în stare de șoc după cel mai grav atentat comis în ultimile patru decenii pe teritoriul său. Trei teroriști islamiști au ucis 12 persoane, dintre care doi polițiști, la redacția săptămânalului satiric „Charlie Hebdo”, o răzbunare sângeroasă după publicarea, începând cu 2011, a mai multor caricaturi cu Profetul Mahomed în diferite ipostaze.
„Lumea este panicată”
„Societatea franceză este șocată. Nimeni nu se aștepta la un atentat de o așa amploare chiar în inima Parisului. Starea de șoc este și mai mare cu cât victimele sunt în majoritate ziariști”, a declarat pentru EVZ Jonas Mercier,
„A fost un dezastru.Începem să trăim cu frică. Avem senzația că trăim într-o societate fără apărare”, ne-a declarat și Erica Andriescu, o româncă din Paris. „Acest fenomen a luat proporții în Franța, toată lumea este panicată, tristă, când mergem cu metroul în fiecare zi ne gândim că noi putem fi următoarele victime și nu putem face nimic în acest sens”, a adăugat ea.
Înarmați până în dinți
Firul evenimentelor de ieri este unul dramatic. În jurul orei 11.00, trei bărbați înarmați cu puști-mitralieră Kalașnikov și cu un aruncător de rachete, potrivit martorilor, au pătruns în redacția săptămânalului chiar în momentul în care avea loc ședința de sumar. Masacrul a avut loc după doar o oră de la publicarea pe Twitter a unei noi caricaturi în care apare Abu Bakr al- Baghdadi, liderul Statului Islamic, organizația teroristă care face ravagii în Orientul Mijlociu și pentru care luptă peste 3.000 de musulmani europeni.
„Profestul a fost răzbunat” și „Allah este mare” au strigat atacatorii, unul dintre ei fiind filmat în timp ce executa un polițist căzut la pământ, identificat ulterior sub prenumele de Ahmed. Peste 3.000 de polițiști francezi îi căutau aseară pe cei trei teroriști în timp ce în Franța nivelul alertei teroriste a fost
Atentate dejucate
Într-o corespondență de la Paris pentru EVZ, Amira Damian scrie că atacatorii știau foarte bine cum funcționează organizarea ziarului. Autorii atacului au urmărit intrarea de la redacție și au acționat în momentul în care erau siguri că înăuntru se află cât mai mulți jurnaliști. Totuși, teroriștii ar fi greșit inițial adresa, după care au forțat o femeie să le tasteze codul de acces în clădirea ziarului. Zeci de mii de francezi au ieșit aseară pe străzile marilor orașe într-un marș al tăcerii. „Vor fi urmăriți atâta timp cât va fi necesar”, a avertizat ieri președintele francez Francois Hollande, denunțând un „act de o excepțională barbarie”. Mai multe atentate au fost dejucate în ultimele săptămâni, a dezvăluit el.
Redacția „Evenimentul zilei” este solidară cu publicația franceză „Charlie Hebdo”
Redacția Evenimentul zilei este solidară cu cea a publicației franceze Charlie Hebdo şi condamnă atacul armat în urma căruia douăsprezece persoane şi-au pierdut viața.
Directorul revistei Charlie Hebdo şi principalul caricaturist, Stéphane Charbonnier (Charb), alți trei caricaturişti, Cabu, Tignous și Wolinski, şi economistul Bernard Maris, acționar al revistei, şi-au pierdut viața în atacul armat comis în sediul publicației de satiră.
Redacția „Evenimentul zilei” condamnă evenimentele petrecute ieri şi îşi exprimă solidaritatea cu publicația „Charlie Hebdo” şi libertatea presei. Cititorii EVZ care doresc să îşi exprime sprijinul pentru revista franceză o pot face dând like paginii Facebook a publicației.
Ambasada mulțumește românilor
● Într-un comunicat remis EVZ, ambasadorul francez la București, Francois Saint-Paul, mulțumește „în numele Franței și în numele tuturor francezilor, românilor și autorităților române pentru mesajele lor de susținere și de condoleanțe”. ”În contextul acesta tragic, promptitudinea și amploarea acestor mesaje au o mare valoare simbolică”, a declarat diplomatul francez.
● Președintele Klaus Iohannis a fost informat de structurile de specialitate despre situația determinată de atacul terorist din Paris, SRI precizând că nu există motive pentru modificarea gradului de alertă în România, nefiind identificat vreun pericol de tip terorist la nivelul țării noastre, în acest moment.
● Premierul Victor Ponta s-a declarat profund șocat de vestea atentatului. „Condoleanțele noastre familiilor victimelor și poporului francez”, a scris Ponta, într-un mesaj în limba franceză, postat pe Twitter.
● Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și-a exprimat „profunda indignare” față de atac, pe care îl consideră fără precedent. „Acest act de o gravitate extremă împotriva reprezentanților presei reprezintă un atac la însăși esența democrației și a valorilor și libertăților fundamentale”, a spus Aurescu.
Istoria provocatoare a ziarului francez „Charlie Hebdo”
Publicația săptămânală de stânga „Charlie Hebdo” are o lungă istorie, controversată, de a lua în derâdere toate religiile. Iar ieri, după cum au declarat martorii, atacatorii au strigat, în timp ce deschideau focul, că îl apără pe profetul Mahomed.
„ Charlie Hebdo” a fost lansată în 1970, după ce o altă publicație, „Hara-Kiri”, a fost interzisă pentru că a parodiat moartea fostului președinte francez Charles de Gaulle. Deși nu a avut niciodată un tiraj foarte mare, și-a câștigat rapid un renume datorită caricaturilor care ironizau cele mai importante figuri publice, politicieni, celebrități și lideri religioși.
În 1981, revista și-a încetat apariția, din cauza lipsei finan țării și a reapărut în 1992.
În 2006, ziarul a stârnit o adevărată polemică, atunci când a republicat caricatura profetului Mahomed, ce a apărut inițial în ziarul danez „Jyllands-Posten”. A provocat protestele musulmanilor din toată lumea, dar s-a vândut „ca pâinea caldă”.
Președintele Jacques Chirac declara atunci că „orice aduce atingere convingerilor unor oameni, în special
Totalitarism religios
„Charlie Hebdo” a răspuns cu o scrisoare semnată de 12 scriitori și intelectuali, printre care Salman Rushdie și Ayaan Hirsi Ali, care făceau apel la „rezistență în fața totalitarismului religios și promovarea libertății și valorile seculare”.
În noiembrie 2011, redacția a fost distrusă în urma unui atentat cu bombă, dar nimeni n-a fost rănit, la o zi după ce revista a anunțat că profetul Mahomed este „redactor-șef al numărului viitor”.
În 2012, după ce ziarul a publicat mai multe caricaturi ale profetului, oficialii de la Paris au anunțat că închid, temporar, ambasade, consulate, centre culturale și școli franceze, dintr-o duzină de țări musulmane, din motive de securitate.
O Franță „supusă” islamului?
7 ianuarie, ziua atacului de la redacția „Charlie Hebdo”, coincide cu lansarea unei cărți care a fost intens piratată și a iscat un scandal uriaș înainte de apariție: „Soumission” (”Supunerea”, în românește, ”Islam” în arabă) a controversatului scriitor Michel Houellebecq. Subiectul cărții se petrece în 2022, la sfârșitul celui de-al doilea mandat al lui François Hollande. Candidatul socialist este înfrânt lamentabil în primul tur, astfel că, în turul II se înfruntă Marine Le Pen, președinta Frontului Național, și un oarecare Mohammed Ben Abbes, liderul înființatului între timp Partid al Frăției Musulmane. Electorii se tem atât de tare de Le Pen, încât Ben Abbes câștigă și instalează un premier fidel. Așa ajunge Franța sub o guvernare islamică. Scriitorul a declarat că totul este o ficțiune politică, însă „constituirea unei mari puteri islamice și mediteraneene, moderată, după modelul Imperiului Roman, în care Franța și francofonia vor avea rolul de motoare” nu ar fi un lucru rău. „Marine Le Pen poate opri imigrația, dar nu poate opri islamizarea”, spune el, deoarece „islamizarea se produce din interior”. Cartea a iscat o aprigă dezbatere în Franța, țara cu cea mai însemnată populație musulmană din Europa
Cele mai grave atentate din Franța ultimelor decenii
● Martie 2012: Mohamed Merah (23 de ani) a împuşcat mortal trei militari, în stradă, la Toulouse şi Montauban, iar apoi trei copii şi un profesor, într-un colegiu evreiesc, fiind apoi ucis de poliţiști în apartamentul său.
● 3 decembrie 1996: Atentat cu explozibili într-o garnitură de metrou în sudul Parisului, soldat cu patru morţi şi 91 de răniţi.
● 25 iulie 1995: O bombă a explodat într-un tren, în centrul Parisului, provocând moartea a 8 persoane şi rănirea altor 119. Atacul, atribuit extremiştilor islamici algerieni, a fost cel mai sângeros dintr-o serie de nouă acte teroriste, soldate cu opt morţi şi peste 200 de răniţi.
● 17 septembrie 1986: Atentat cu bombă în faţa magazinului Tati din Paris, cu șapte morţi şi 55 de răniţi. Reţeaua teroristă pro-iraniană a lui Fouad Ali Saleh a comis 15 atacuri între 1985-1986.
● 31 decembrie 1983: Doi morţi şi 34 de răniţi în gara Saint-Charles din Marsilia, după explozia unei bombe. Cu câteva minute mai devreme, o altă explozie a făcut trei morţi şi trei răniţi la bordul unui TGV Paris-Marsilia. Atacurile au fost revendicate de Organizaţia de luptă armată arabă.
● 15 iulie 1983: Explozia unei bombe în apropiere de ghişeele de check-in ale companiei Turkish Airlines pe aeroportul din Orly, soldată cu moartea a opt persoane şi rănirea altor 54.