Careul de asi din Liga I

ANALIZA EVZ. Dinamo, Steaua, CFR Cluj si Rapid sunt favorite la castigarea titlului.

Doar doua dintre cele patru formatii vor ajunge in Liga Campionilor. In viitorul sezon al Ligii I se va da o lupta pe viata si pe moarte pentru pozitiile fruntase.

Gratie locului sapte din clasamentul coeficientilor UEFA, tara noastra va alinia din 2008 un numar record de echipe in cupele europene - sase! In premiera, campioana va patrunde direct in grupele Ligii Campionilor.

Ocupanta pozitiei secunde se va califica in turul trei preliminar, in timp ce patru formatii (printre care si castigatoarea Cupei Romaniei) vor evolua in turul intai al Cupei UEFA.

Banii vorbesc In lupta pentru titlul editiei 2007/2008 se vor implica - teoretic - patru formatii: Dinamo, Steaua, Rapid si CFR Cluj. Victoria pe plan intern va asigura avantaje financiare pe plan extern.

Echipa care se va aseza la „masa bogatilor” isi poate asigura castiguri de minimum zece milioane de euro din bonusurile UEFA, din drepturile TV, vanzarea de bilete si de la sponsori.

Dinamo si Steaua vor beneficia de cele mai mari bugete in noul sezon. Cele doua grupari vor arunca in lupta cate 11-12 milioane de euro, desi patronul stelist Gigi Becali s-a laudat (ca de obicei, fara acoperire) ca va investi 30 de milioane de euro.

Desi este patronata de George Copos, unul dintre cei mai bogati oameni din tara, Rapid va avea un buget „sarac”, de doar cinci milioane de euro. In schimb, „ceferistii” de la Cluj au un buget de opt milioane de euro.

Interesant este ca doar echipa campioana, Dinamo, si-a pastrat conducerea tehnica din sezonul trecut. Antrenorul Mircea Rednic va avea astfel un ascendent fata de Gheorghe Hagi, Cristiano Bergodi si Ioan Andone. Totusi, tehnicianul dinamovist va profesa intr-un mediu supus presiunii, valoarea lotului obligandu-l sa nu comita pasi gresiti.

Favoritele la castigarea titlului vor avea un debut de sezon considerat ca avand „risc scazut”. Situatia va fi diametral opusa la finalul campionatului. Astfel, in etapa 30 se vor duela Dinamo si Rapid, dupa doar o runda urmand sa se infrunte Steaua si Dinamo.

Surprize din provincie?

Echipele Poli Timisoara, Unirea Urziceni si Gloria Bistrita sunt vazute ca „nucile tari” ale celor patru formatii care se bat pentru titlu. In timp ce Timisoara si Urziceni sunt sustinute financiar, gruparea ardeleana este „cenusareasa” Ligii I in privinta bugetului. Bistrita a fost „saraca” si-n sezonul trecut, dar munca antrenorului Ioan Sabau a dat roade.

„Evenimentul zilei” va propune o radiografie a celor patru echipe favorite la castigarea titlului. De asemenea, in colimator sunt luati si antrenorii celor patru formatii.

Dinamo

Lot. „Cainii rosii” au facut cea mai impresionanta campanie de investitii. Campionii tarii i-au adus in randurile lor pe Zicu, Bratu, Nastase, Chiacu si Stoican. Prin valoarea lotului, Dinamo are prima sansa la castigarea titlului.

Antrenor. Mircea Rednic

Puncte pozitive: are sprijinul intregii conduceri; desi face parte din categoria antrenorilor tineri, a capatat o mare experienta, reusind deja sa castige doua campionate, cu Rapid si Dinamo; are capacitatea de a construi echipe de la zero, aceasta abilitate fiind invatata de la profesorul sau, Mircea Lucescu; merge pe mana jucatorilor tineri, exemplul Radu Stefan fiind un pariu castigator; stie sa lase de la el atunci cand unii conducatori ai clubului incearca sa-i bage sub nas diversi jucatori; da dovada de fler atunci cand face mutari tactice in timpul partidelor.

Puncte negative: a avut probleme in cel de-al doilea an de contract la echipe precum Rapid si Universitatea Craiova; se leapada cu usurinta de fotbalistii care nu danseaza asa cum canta el (cazul Ganea); cand este cazul, nu-si acuza jucatorii pentru insucces, insa o face in momentele in care situatia nu o cere.

Steaua

Lot. Stelistii se vor baza si in viitorul sezon pe echipa formata in urma cu cativa ani. „Ros-albastrii” au facut cateva transferuri interesante, precum Adrian Neaga si Valentin Badoi. Desi formatia din Ghencea are multe mecanisme unse, jucatorii au ajuns la o anumita uzura psihica.

Antrenor. Gheorghe Hagi

Puncte pozitive: este stelist pana-n varful unghiilor; ii place meseria de antrenor si isi dedica cea mai mare parte din timp fotbalului; a putut asculta tainele meseriei de la antrenori faimosi precum Johan Cruyff, Radomir Antici, Mircea Lucescu, Emeric Ienei, Anghel Iordanescu si Fatih Terim; are de partea sa spectatorii.

Puncte negative: cei sase ani de cariera sunt impovarati de insuccese; nu accepta sfaturi din partea altor antrenori, considerand ca este detinatorul absolut al adevarului; are obiceiul sa ameninte cu demisia atunci cand este criticat; desi sunt neamuri, a avut numeroase conflicte cu actualul sau patron, Gigi Becali.

Rapid Lot. Rapid a primit cele mai multe lovituri in aceasta vara. Echipa a fost parasita de unii dintre cei mai valorosi jucatori (Zicu, Moldovan, Badoi si Ganea). In schimb, giulestenii au importat straini fara cota internationala. O alta problema a formatiei este numarul redus de jucatori, motiv pentru care antrenorul Cristiano Bergodi a convocat la antrenamente multi fotbalisti de la tineret.

Antrenor: Cristiano Bergodi

Puncte pozitive: desi este italian, Bergodi a reusit in doi ani sa inteleaga realitatile fotbalului romanesc; este genul de tehnician meticulos, care acorda cea mai mare atentie aspectului tactic; a obtinut rezultate impresionante cu FC National si CFR Cluj; se multumeste cu ceea ce primeste atunci cand vine vorba de transferuri.

Puncte negative: a clacat la finalul sezonului trecut, nereusind sa duca formatia clujeana in preliminariile Ligii Campionilor; ii va fi foarte greu in incercarea de a-l face uitat in inimile fanilor pe fostul tehnician al Rapidului, Razvan Lucescu; are toate sansele sa fie contestat de suporteri pentru stilul sau defensiv, gruparea „alb-visinie” trecand deja de la sistemul 1-3-4-3 la 1-4-3-3 (care se transforma foarte des in 1-4-5-1); nu accepta - precum predecesorul sau - ca intre antrenor si jucatori sa existe o relatie de prietenie, ci doar una de respect, motiv pentru care ar putea avea probleme din partea elevilor sai.

CFR Cluj Lot. Unii specialisti cred ca ardelenii au cel mai bun lot din Liga I. Exista insa o masa de sceptici care afirma ca armata de mercenari din Ardeal va capota. Aproximativ 90 la suta dintre strainii transferati de „ceferisti” sunt valorosi, dar marea problema este ca acestia au fost adusi la Cluj peste capul antrenorilor.

Antrenor: Ioan Andone

Puncte pozitive: este unul dintre cei mai experimentati antrenori din Liga I; a antrenat atat formatii puternice (gen Dinamo), cat si echipe de mana a doua (Sportul, FC Brasov); desi a jucat pe postul de fundas, este apreciat de suporteri pentru stilul sau ofensiv; stie sa fie prietenul jucatorilor si sa-i apere in eventualele dispute cu sefii clubului.

Puncte negative: din cauza apetitului ofensiv, nu stie uneori sa gestioneze finalul meciurilor; nu are mult timp la dispozitie pentru a crea omogenitatea echipei; multi il percep ca pe un antrenor trup si suflet alaturi de Dinamo (acesta fiind si motivul pentru care nu a fost acceptat de cei de la Poli Timisoara)