Care sunt cele mai mari 15 companii producătoare de alcool din lume

Probabil că nu e o surpriză pentru nimeni faptul că pandemia COVID-19 a fost bună pentru comerțul cu băuturi alcoolice. Suntem anxioși, deprimați, blocați acasă - și din ce în ce mai înclinați să comandăm bere, vin, băuturi spirtoase și chiar cocktailuri prefabricate livrate la ușa noastră.

Datele colectate de diferite companii, instituții media și organizații guvernamentale arată că consumul general de alcool a crescut la nivel global în pandemie și că comenzile online reprezintă o industrie în creștere. Iar analizele financiare arată că majoritatea companiilor majore de producție de alcool din lume se descurcă foarte bine.

Blogul financiar Insider Monkey tocmai a publicat o listă cu cele mai valoroase 15 companii de alcool pe baza capitalizării de piață (capitalizare) - valoarea acțiunilor restante ale fiecărei companii.

Indiferent de specialitățile lor și de oriunde ar proveni, acești 15 producători de băuturi alcoolice sunt responsabili pentru unele dintre cele mai faimoase nume de brand din întreaga industrie a alcoolului - una profitabilă.

  1. Tsingtao Brewery Co Ltd (China)

Fondată de berarii bavarezi transplantați în 1903 în provincia de coastă din estul Chinei Shandong, Tsingtao produce acum bere în aproximativ 60 de facilități din toată țara. Veniturile sale în al treilea trimestru al anului 2020 au ajuns la 1.264 miliarde de dolari. Dintre fabricile de bere chineze, doar China Resources Beer (a se vedea nr. 11) a câștigat mai mult.

  1. Kirin Holdings (Japonia)

A doua cea mai mare fabrică de bere din Japonia (după Asahi; vezi nr. 13), Kirin a fost fondată în 1869 de un antreprenor norvegiano-american din Yokohama. Pe lângă cele două beri principale, Kirin Lager și Ichiban Shibori, compania - membră a grupului Mitsubishi - deține și băuturi răcoritoare, restaurante, proprietăți imobiliare, întreprinderi agricole și alte companii.

Whisky - oferte eMAG

 

  1. Asahi (Japonia)

Cea mai mare fabrică de bere din Japonia, cu o cotă de piață de peste 35%, Asahi comercializează cel puțin o jumătate de duzină de soiuri de bere sub propria etichetă. În 2016, compania a cumpărat Peroni din Italia, Grolsch din Olanda și alte câteva fabrici de bere de la Anheuser-Busch InBev.

  1. Carlsberg (Danemarca)

Raportând venituri de 2,01 miliarde de dolari pentru al patrulea trimestru al anului trecut, Carlsberg produce bere (inclusiv soiuri nealcoolice) și distribuie în toată Europa și nu numai. Pe lângă preparatele sale omonime, compania deține Tuborg, Kronenbourg 1664 și numeroase alte mărci. Se spune că comercializează peste 500 de beri diferite în total.

  1. China Resources Beer (Hong Kong)

China Resources, a cărei cea mai cunoscută bere este Snow - reprezentând aproximativ o cincime din toată berea vândută în China - este o filială a China Resources Holdings Company Ltd., un conglomerat deținut de guvernul chinez. La sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2020, fabrica de bere a raportat venituri de 2,4 miliarde de dolari.

  1. Brown-Forman (SUA)

Cu aproximativ 40 de branduri de vinuri, băuturi spirtoase și cocktailuri prefabricate - inclusiv whisky-ul lui Jack Daniel's, tequila El Jimador și lichiorul Chambord - compania a raportat vânzări nete în al patrulea trimestru de 709 milioane dolari anul trecut, în scădere cu 4% față de același trimestru din 2019.

Whisky - oferte online eMAG

9. Constellation Brands (SUA)

Printre cele mai multe branduri de vinuri, bere și băuturi spirtoase deținute de Constellation se numără Robert Mondavi, Kim Crawford, Ruffino, The Prisoner, Corona, Pacifico, Negra Modelo, Svedka vodka și Casa Noble tequila. În noiembrie anul trecut, Constellation a raportat o creștere a veniturilor de 21,94% de la un an la altul din 2019, în valoare de 2,4 miliarde de dolari.

  1. Jiangsu Yanghe Brewery Joint-Stock Co., Ltd (China)

Această masivă întreprindere chineză produce bere, vin și băuturi spirtoase sub mai multe etichete. Cele mai cunoscute produse ale sale sunt marca Yanghe și Shuanggou baijiu - o băutură spirtoasă distilată din sorg și, uneori, din alte cereale, considerată cea mai vândută băutură spirtoasă din lume. Veniturile companiei în al patrulea trimestru au fost anul trecut de 368 milioane dolari.

Whisky - oferte

  1. Pernod Ricard (Franța)

Pernor și Ricard sunt două băuturi franceze populare pe bază de anason, dar compania care își poartă numele deține zeci de mărci de vinuri și băuturi spirtoase din întreaga lume. Printre cele mai faimoase se numără șampania Mumm și Perrier-Jouët, vodca Absolut, coniacul Martell, ginul Beefeater, whisky-ul irlandez Jameson, scotch-urile Chivas Regal și Ballentine’s și romul Malibu. Veniturile companiei au scăzut cu 36,2% în al patrulea trimestru, aparent ca urmare a COVID-19.

  1. Heineken N.V. (Olanda)

Berea Heineken în sine, cunoscută la nivel mondial pentru sticla verde distinctivă, este una dintre cele mai bine vândute beri din lume. Cu toate acestea, această companie din Olanda produce și alte mărci celebre la nivel internațional precum Amstel, Sol, Tiger, Moretti și Lagunitas. Acesta a anunțat venituri pe tot anul 2020 de 28,6 miliarde de dolari.

  1. Altria Group Inc. (SUA)

Altria este mai cunoscută pentru țigări decât băuturile sale. (Deține Philip Morris SUA - Marlboro, Parlament, Virginia Slims etc. - și este cea mai mare companie de tutun din țară.) Cu toate acestea, deține și Ste. Michelle Wine Estates, ale cărei mărci, pe lângă Château Ste. Michelle din statul Washington, includ și California Vila Mt. Eden și cramele Stag's Leap. De asemenea, este în parteneriat cu mărci internaționale precum Antinori, Villa Maria și Nicolas Feuillatte. Veniturile din al patrulea trimestru pentru companie anul trecut au fost de 6,3 miliarde de dolari.

  1. Diageo Plc (Marea Britanie)

Multe dintre cele mai renumite mărci de șampanie, vin și băuturi spirtoase din lume aparțin acestei firme britanice. Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Cloudy Bay, Johnnie Walker, Hennessy, Ron Zacapa și Belvedere sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute branduri ale sale. Vânzările nete ale Diageo pentru ultima jumătate a anului 2020 s-au ridicat la 6,9 miliarde de lire sterline (aproximativ 9,6 miliarde de dolari).

  1. Anheuser-Busch InBev (Belgia)

Această companie mamut de fabricare a berii controlează aproximativ 30% din totalul vânzărilor de bere la nivel internațional în volum, datorită în mare parte Budweiser, cel mai popular brand de bere din lume. Celelalte branduri ale sale includ Michelob, Rolling Rock și Busch. Veniturile companiei în trimestrul trei pentru 2020 au fost de 12.816 miliarde de dolari.

  1. Wuliangye Yibin Co. Ltd (China)

Majoritatea occidentalilor nu au gustat niciodată baijiu, băutura spirtoasă chineză pe bază de sorg, dar este de departe cea mai vândută băutură spirtoasă din lume, cu vânzări aproape duble față de cea din următoarea categorie (whisky / whisky). Wuliangye, produs în provincia Sichuan, are în medie venituri anuale de aproximativ 6,1 miliarde de dolari - și practic toate vânzările sale sunt în China.

  1. Kweichow Moutai Co. Ltd (China)

Această marcă populară de baijiu - specialitatea chineză pe bază de sorg, care este cea mai bine vândută categorie de băuturi alcoolice din lume - este ea însăși cea mai valoroasă marcă de băuturi spirtoase din lume, potrivit publicației comerciale The Spirits Business. Deși popularitatea Moutai crește în străinătate, aproximativ 97% din vânzările sale se află în China. Compania a raportat venituri de 10,39 miliarde de dolari în primele trei trimestre ale anului trecut.