Dacă vreţi să obţineţi randamente cât mai mari pentru sumele pe care le puneţi deoparte la bănci, cel mai indicat este să alegeţi depozitele în moneda naţională, spun specialiştii.
Românii ar putea ieşi în câştig dacă vor alege economiile în lei şi nu în euro, în 2011, potrivit estimărilor unora dintre analiştii locali. Ei se bazează pe argumentul că moneda naţională se va întări în raport cu cea europeană, iar inflaţia va mai scădea.
În prezent, dobânzile depozitelor la termen în lei urcă până la aproximativ 8% pe an, în timp ce dobânzile maxime ale depozitelor în euro ajung la 4% pe an sau uşor peste acest nivel.
Analiştii financiari recomandă ca economisirea să se realizeze în moneda în care vor fi utilizaţi banii, aşa încât deponentul să evite riscul de curs. Astfel, dacă sumele sunt menţinute în lei însă urmează să fie folosite în euro, o eventuală depreciere a leului faţă de euro în perioada în care banii sunt păstraţi în cont va diminua suma pe care deponentul o are la dispoziţie la scadenţă.
Cu toate acestea, remarcă Dragoş Cabat, managing partner al Efin.ro, "pe măsură ce înaintăm spre finele anului, depozitele în lei devin mai avantajoase decât cele în euro, în condiţiile în care leul este de aşteptat să se aprecieze în raport cu moneda europeană".
Leul se va întări
Pentru sfârşitul anului, analiştii ING Bank şi cei ai Raiffeisen Bank anticipează un curs de 4,2 lei/euro, în scădere cu circa un procent faţă de cotaţia actuală de circa 4,25 lei/euro. Şi consultantul financiar Bogdan Baltazar este de părere că leul se va aprecia anul acesta uşor faţă de euro cu 1 -1,5%.
Luând în calcul estimările analiştilor, indiferent de moneda în care veţi utiliza banii, puteţi beneficia de un câştig suplimentar dacă veţi păstra economiile în moneda naţională şi nu în cea europeană.
Astfel, păstrând economiile în lei, deponentul ar câştiga atât din aprecierea leului, cât şi din diferenţa de dobânzi practicate de bănci pentru cele două tipuri de depozite care poate urca până la 4 puncte procentuale.
În plus, spune Dragoş Cabat, inflaţia este de aşteptat să înceapă să scadă, aşa încât dobânzile la economiile în lei, care acum de-abia reuşesc să acopere creşterea preţurilor, au şanse să urce în curând simţitor peste inflaţie. În luna ianuarie, inflaţia anuală s-a situat uşor sub 7%.
Ce depozit este bine să alegi
În prezent, băncile oferă pentru depozitele la termen cu scadenţe de trei sau şase luni dobânzi uşor mai ridicate faţă de celelalte maturităţi. În raport cu celelalte scadenţe, dobânzile cu maturităţi de 3-6 luni au dobânzi mai mari cu circa 0,25-0,5 puncte procentuale.
Dacă vreţi să obţineţi un câştig cât mai mare din depozite, puteţi alege un depozit pe treişase luni, reînnoibil la scadenţă. Cei care se decid pentru un plasament de acest tip trebuie să ţină însă cont că la fiecare reînnoire banca le va oferi dobânda din acel moment pentru acel tip de economii. Orice schimbare în strategia băncii privind atragerea de lichidităţi va însemna pentru client o dobândă mai mare sau mai mică la depozit.
Apelând la un depozit cu scadenţă mai mare, clientul va beneficia în schimb de un radament uşor mai mic decât în cazul depozitelor cu maturitate la 3-6 luni, însă pe care, datorită maturităţii depozitului, şi l-ar putea conserva pentru o perioadă mai îndelungată.
Care ar fi cel mai avantajos plasament? Opiniile analiştilor privind felul în care ar putea evolua nivelul fixat de bănci pentru dobânzile la depozite sunt împărţite.
Băncile cu cele mai mari dobânzi
Astfel, potrivit lui Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank Romania, evoluţia viitoare a preţurilor ar putea determina băncile să menţină dobânzile depozitelor la un nivel foarte apropiat de cel la care se află în prezent.
"Majoritatea analiştilor financiari locali se aşteaptă ca banca centrală să scadă dobânda- cheie cu circa 0,5 puncte procentuale, însă noi estimăm ca inflaţia nu va reuşi să coboare în preajma ţintei fixate de BNR, aşa încât dobânda-cheie ar putea rămâne la nivelul actual, de 6,25% pe an. Evoluţia inflaţiei ar putea determina băncile să menţină dobânzile la depozite", consideră economistul ING Bank.
Băncile care oferă cele mai mari randamente din piaţă atât pentru depozitele în lei, cât şi pentru cele în euro sunt, potrivit site-ului Conso.ro, Bank of Cyprus, Banca Carpatica, Millennium Bank, ATE Bank, Garanti Bank şi MKB Nextebank. "Pe măsură ce înaintăm spre finele anului, depozitele în lei devin mai avantajoase decât cele în euro, în condiţiile în care leul este de aşteptat să se aprecieze în raport cu moneda europeană." DRAGOŞ CABAT, managing partner Efin.ro
COMPARAŢIE
Dobânzile la depozitele în euro pe 3 luni
Dobânzile la depozitele în lei pe 3 luni