Care este rolul Curții Constituționale în prezent. Cristian Diaconescu: „Este alcătuită cu un principiu derizoriu”. Video

Rolul Curții Constituționale, discutat la podcastul „Hai Live” cu Turcescu. Sursa foto: arhiva companiei

În ziua de miercuri, 6 noiembrie, a fost difuzată o nouă ediție a podcastului „Hai Live” cu Turcescu, pe canalul de YouTube „Hai România”. Invitații au fost jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea, dar și candidatul la alegerile prezidențiale Cristian Diaconescu. Cei patru au abordat mai multe subiecte, printre care s-a regăsit și câștigul lui Donald Trump la alegerile din SUA și cum va afecta acest lucru războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, ei și-au îndreptat atenția și spre situația de la noi din țară. Mai exact, au discutat despre magistrați, care sunt singura breaslă care nu răspunde la culpă, dar au mai vorbit și despre rolul Curții Constituționale.

Independența magistraților

Referitor la acest subiect, Cristian Diaconescu a declarat că tot cadrul legal și instituțional, orice ministru, politician sau președinte poate declara despre magistrați că sunt în regulă.

„Din punctul nostru de vedere au independența de a se autoevalua, judeca, sancționa. Este nevoie, mai ales, de gestică internă. Și de aceea domnul președinte poate să stea pe margine, nu este o problemă, dar dacă el nu decide, decid alții în locul lui. El dacă nu participă la această decizie a CSM-ului, ei decid ei între ei. Și de aici putem înțelege diversele interpretări. Din acest punct de vedere trebuie stabilite în detaliu anumite elemente. A verificat cineva în CSM, poate că da, cum s-au prescris niște cauze? Prescrierea înseamnă că au stat în nelucrare. Deci a trecut un anume interval de timp”, a declarat Cristian Diaconescu.

El a mai precizat că în momentul în care acesta activa ca judecător, avea la dispoziție un interval de trei săptămâni pentru a redacta o hotărâre, oricare ar fi fost aceasta. Iar dacă acest lucru nu se întâmpla, era dat afară.

Fără experiență democratică

Și jurnalistul Mirel Curea a mai vorbit despre acest subiect. Conform lui, într-o țară unde în ultimii 150 de ani nu a existat nicio tradiție democratică, nu se poate lăsa un subiect de importanță, răspunderea magistratului, la mâna autoreglării.

„Mie mi se pare că este o nebunie. Este foarte limpede că în interiorul breslei magistraților nu se va întâmpla niciodată o autoreglare, ci doar o nesfârșită spălătorie. Pentru că asta vedem. Este foarte grav”, a mai spus jurnalistul în cadrul podcastului „Hai Live” cu Turcescu.

Rolul Curții Constituționale

Ulterior, jurnalistul Dan Andronic l-a întrebat pe invitatul podcastului, Cristian Diaconescu, cum vede rolul Curții Constituționale. El a dorit să știe, mai exact, dacă aceasta mai are sens, la ora actuală, modul în care aceasta este alcătuită.

„Este alcătuită cu un principiu derizoriu, până la urmă, legat de o instituție care trebuie să fie excepțională din toate punctele de vedere. Nu-i verifică nimeni, nu le verifică competențele. Uitați-vă la americani, cum stă un candidat în Parlament, săptămâni de-a rândul. Și este verificat cu 20 de generații în spate. Asta pentru a se vedea și omul, și profilul său profesional, și multe astfel de lucruri”, a mai declarat Cristian Diaconescu în cadrul podcastului „Hai Live” cu Turcescu.

Ediția integrală a podcastului „Hai Live” cu Turcescu din ziua de miercuri, 6 noiembrie, poate fi vizionată aici.