Care este locul Turciei în sistemul politic internațional?

Pandemia COVID-19 va grăbi trecerea, în politica internațională, de la supremația SUA la un sistem politic multipolar, scriu jurnaliștii turci căutând să justifice pretențiile revanșarde și neo-otomane ale lui Erdogan.

"A tot fost pusă întrebarea dacă Statele Unite, aflate în postura de lider al sistemului politic internațional înainte de pandemia de COVID-19, își vor păstra această poziție și în perioada post-coronavirus. Pentru răspunsul la această întrebare sunt vitale unele aspecte, anume cât de mult va dura pandemia, ce dimensiuni va atinge și cât de pricepute vor fi Statele Unite să gestioneze această criză.

În momentul în care am ajuns am putea spune că este posibil să facem o evaluare intermediară, având în vedere că au trecut șapte luni de când a apărut noul coronavirus

Se pare că pandemia va dura mai mult decât se estimase, că pagubele vor fi mai mari și că abilitatea SUA de a gestiona criza este destul de slabă.

Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional, până la sfârșitul acestui an economia SUA se va contracta cu 5,9 procente în timp ce economia Chinei va continua să se dezvolte și va încheia anul cu o creștere de 1,2%.

Aceasta înseamnă că diferența de PIB între SUA și China se va îngusta iar China se va apropia cu încă un pas de obiectivul său de a deveni prima economie mondială.

În contextul celor întâmplate până astăzi, nu este greșit să afirmăm că pandemia COVID-19 va grăbi trecerea, în politica internațională, de la supremația SUA la un sistem politic multipolar. În timp ce economia Statelor Unite, care au dificultăți în a ține sub control pandemia, continuă să fie afectată de coronavirus, China, care a avut mai mult succes în această privință, traversează criza cu daune mai puține.

Din cauza politicii lui Trump, care folosește sancțiunile drept o armă, se pare că se deteriorează tot mai mult și relațiile cu Europa, cel mai mare aliat al Statelor Unite în lupta cu China și cu Rusia. 

Ce fel de politică trebuie să urmeze Turcia într-o perioadă în care SUA își pierd puterea hegemonică, China autoritară își sporește parteneriatele, Rusia care vrea să profite de această competiție se lansează în angajamente care îi depășesc puterea/mărimea iar Uniunea Europeană are probleme în a-și proteja propria unitate?

Răspunsul la ceastă întrebare este legat îndeaproape de întrebarea Ce fel de poziție trebuie să își găsească Turcia în sistemul politic internațional?

Când căutăm răspunsul la această a doua întrebare, ne confruntăm cu doi parametri fundamentali.

În primul rând, privind la istoria Turciei din ultimii 100-150 de ani, putem spune că a fost un stat de dimensiuni medii, departe de a fi un actor global.

În al doilea rând, dacă mergem mai departe în istorie, în perioada secolelor 15-18, vedem că Imperiul Otoman a fost actorul care a influențat cel mai mult politica mondială a epocii. Mai ales în secolul 16, Imperiul Otoman domina arealul geografic în care se întretăiau continentele Europa, Asia și Africa și din acea postură influența în mare măsură mai ales politica din Europa și din Africa.

Din declarațiile președintelui Erdoğan referitoare fie la sistemul internațional, fie la locul Turciei în cadrul acestui sistem, vedem că Turcia, urmașul unui asemenea imperiu, își caută în sistemul politic internațional din perioada post-coronavirus un rol mai influent decât cel din prezent.

Obiectivele anunțate pentru perioada 2023-2053 și afirmația "Lumea este mai mare decât cinci" (cu referire la faptul că există cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU, sistem a cărui modificare o cere Ankara - n.red.) ne apar în față ca un manifest al acestei căutări.

Adică Turcia nu vrea să se mulțumească cu rolul de stat mediu pe care l-a avut în ultima perioadă otomană în perioada Republicii, până în prezent, ci își dorește să fie un actor global.

Așa cum evoluțiile din sistemul politic internațional îi oferă Turciei noi oportunități pentru a-și atinge acest obiectiv, tot așa generează și riscuri. Dacă ne gândim că lupta pentru putere care se intensifică între SUA, China și alți actori globali va duce lumea într-un haos iar marile puteri vor putea rămâne în picioare, ne vom da seama cât de potrivită va fi politica Turciei de a-și spori puterea și influența.

Într-o perioadă în care pandemia COVID-19 intensifică lupta pentru putere, locul Turciei în sistemul internațional nu este nici alături de SUA, nici lângă Europa, sau Rusia, sau China. Important este ca Turcia să aibă cu toate relații raționale, atât cât sunt ele pregătite, dar să se încreadă doar în propriul popor...", scrie TÜRKIYE.