Care este legătura dintre GABRIELA FIREA, PORCUL MISTREŢ ucis în Padurea Băneasa şi POLIŢIŞTII trimişi să dirijeze traficul? N-ai să ghiceşti niciodată!

Primarul General, Gabriela Firea, a prezidat astăzi prima şedinţa de lucru la care au participat toţi factorii implicaţi în problema drumului de acces în cartierul GreenfieldBăneasa, pentru găsirea unei soluţii concrete şi legale privind deblocarea situaţiei

La sfârşitul săptămânii trecute drumul pe care circulau locuitorii ansamblului Greenfield a fost închis, în urma unei decizii definitive a instanţei, care îl consideră drum forestier. Măsura închiderii drumului a dus la blocaje în trafic, cetăţenii fiind nevoiţi să folosească o singură variantă de intrare şi ieşire din cartier, mult mai lungă şi insuficientă pentru cei 5000 de locuitori.

Până de curând, locuitorii complexului rezidenţial situat în zona de Nord a Capitalei au avut la dispoziţie două căi de acces, una prin DN1, iar cealaltă prin strada Erou Iancu Nicolae, Aleea Trandafirilor, strada Vadul Moldovei. Ca măsură imediată, edilul şef a anunţat că echipaje mixte formate din poliţişti locali şi poliţişti rutieri se vor afla în perioada următoare la intersecţia DN1 cu Aleea Teisani pentru a fluidiza accesul locuitorilor în complexul rezidenţial.  

Primarul General, Gabriela Firea: „Am initiat aceasta dezbatere pentru ca vorbim de o situatie care treneaza de ani de zile, iar pana in momentul de fata autoritatile nu au gasit nicio solutie. Mi-am dorit ca  toti factorii implicati sa isi poata prezenta punctul de vedere, astfel incat sa putem analiza  pasii ce trebuie facuti in continuare pentru gasirea unei solutii rapide, dar legale, pentru locuitorii din cartierul Greenfield Baneasa. Trebuie sa identificam o solutie care sa tina cont si de confortul locuitorilor , dar care sa respecte imperativele de protejare a mediului inconjurator. Vorbim, pe de o parte,  de peste  5.000 de bucuresteni, locatari ai complexului rezidential, care solicita un drum de acces suplimentar pentru a ajunge mai repede la gradinite,  la scoli, la spitale sau spre locul de munca, si  pe de alta parte de asociatiile de protectie a mediului  care considera ca trebuie respectata configuratia initiala a acestui cartier, si anume doar cu acces din DN 1. Primaria Capitalei va face toate diligentele necesare pentru a-i sprijini pe locuitorii din zona, pentru ca sunt cetateni ai Capitalei si trebuie respectati, insa toate demersurile pe care le vom intreprinde trebuie sa respecte legea!”

În urmă cu cinci ani, locuitorii cartierului rezidenţial din zona Băneasa erau terorizaţi de porcii mistreţi care îşi făceau tot mai des apariţia în zona locuită de ei. Deşi s-a promis luarea unor măsuri de urgenţă, animalele şi-au tot făcut apariţia. În anul 2016, şase mistreţi au apărut brusc în faţa unui autoturism în zona Pădurii Băneasa. Unul dintre ei a fost lovit în plin.

Reprezentantul Asociatiei de proprietari a solicitat autoritatilor sa analizeze cu atentie situatia care s-a creat in zona pentru ca sunt afectati mii de oameni: „Problema nostra este aceea ca nu avem o alternativa in caz de urgente. Din cauza inchiderii drumului, suntem 5000 de oameni care parcurgem deja 2 km in 2 ore. Speram ca si autoritatile sa constate ca este vorba de o situatie deosebita, sa tina   cont  ca in apropiere avem o scoala unde invata 800 copii. Trebuie sa se  tina cont de oamenii care  traiesc acolo pentru ca  ei  nu au nicio vina,   au fost de buna-credinta cand si-au achizitionat o lucuinta in acest complex”.

 

Pentru deblocarea situatiei, reprezentantii dezvoltatorului au solicitat Primariei Generale,  in numele asociatiilor de proprietari,  initierea unui proiect de Hotarare de Guvern pentru transferul terenului in lungime de 350m (cu latimea 5-7 m) din proprietatea publica a statului roman in proprietatea Municipiului Bucuresti in scopul realizarii unui drum public, dar si  urgentarea procedurilor privind trecerea drumului forestier din proprietatea Romsilva catre Municipiul Bucuresti.

La randul sau, reprezentantul Ministerului Apelor si Padurilor a explicat ca o solutie legala pentru deblocarea situatiei ar fi” scoaterea din fond forestier a suprafatei de 350 mp  si posibilitatea de trecere a drumurilor in baza legii 192, din proprietatea publica a statului si administrarea Romsilva in proprietatea publica a  municipiului Bucuresti”.