OFERTE. Imobilele licitate de creditori s-au ieftinit. Acestea vând chiar dacă nu recuperează împrumutul.
Terenuri în Capitală cu 50 - 60 de euro metrul pătrat sau apartamente de trei sau patru camere în zone rezonabile din Bucureşti, cu 30.000 - 40.000 de euro.
Acestea sunt câteva din ofertele pe care le găsiţi acum în portofoliul de executări silite ale băncilor.
Este vorba de preţuri pe care le întâlneam pe piaţă în anii 2005 -2006. Mulţi creditori au dat drumul la discounturi, chiar dacă prin vânzare nu ar recupera nici măcar jumătate din împrumutul care nu a mai fost achitat de client.
Majoritatea ofertelor cu preţuri bune are deja aplicat discountul de 25%, raportat la valoarea de evaluare, pe care banca îl oferă pentru că nu a reuşit să vândă imobilul la prima licitaţie. De la a treia licitaţie imobilul se vinde celui care oferă cel mai bun preţ, desigur, unul care să convină şi băncii, şi proprietarului.
Cumperi sau mai aştepţi?
Trendul de ieftinire al bunurilor executate silit durează deja de câteva luni dar este un fenomen încă izolat la nivelul pieţei. Banca Transilvania şi ProCredit, de exemplu, sunt bănci care aplică acum reduceri interesante. Specialiştii de pe piaţa imobiliară consideră că preţurile vor continua să scadă lunile viitoare, deoarece cererea este foarte slabă.
Nu este exclus însă să găsiţi o ofertă bună şi acum. Dacă vreţi să faceţi acum achiziţia, va trebui să luaţi câteva măsuri de precauţie. Astfel, asiguraţi-vă că puteţi face rost rapid de întreaga sumă pentru a achita imobilul. Pentru a participa la licitaţie sunteţi obligat să depuneţi la bancă o cauţiune de 10% din preţul acestuia. Dacă vă angajaţi să luaţi imobilul şi nu aduceţi restul de 90% în 30 de zile, veţi pierde aceşti bani achitaţi sub formă de avans.
Cel mai sigur ar fi să vă înţelegeţi cu creditorul care vinde, pentru a vă acorda restul de bani prin intermediul unui credit. Dacă nu reuşiţi, atunci asiguraţi-vă că puteţi face rost de aceşti bani de la o altă bancă sau din altă parte, încadrându-vă în termenul limită. Ideal ar fi să dispuneţi de întreaga sumă cash.
- Ce trebuie să ştii despre executările silite ale băncilor
- Ce faci când banca se pregăteşte să te execute