Până la finalul lui octombrie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va emite un ordin prin care furnizorii de servicii medicale vor fi obligați să-și cumpere cititoare de carduri. Dacă poștașul nu vă găsește, acestea ajung la casele de asigurări.
Din cele 10 milioane de carduri de sănătate preluate de Poșta Română, 5,5 milioane au fost predate asiguraților, restul de 4,5 milioane fiind în prelucrare și urmând a fi livrate conform graficului, potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Zilnic, în rețeaua poștală sunt preluate 600.000- 700.000 de carduri, pe care în termen de 20 de zile Poșta Română trebuie să le distribuie către asigurați. În cazul în care, după două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite cu avizul de transmitere, acesta nu este găsit acasă, cardul va putea fi ridicat de la casa teritorială de asigurări de sănătate.
Românii care se află la muncă în străinătate nu ar trebui să intre în panică dacă nu ajung acum în posesia cardului.
Cititoarele ieftine, la fel de bune
„Acestea vor rămâne pe timp nelimitat la casele teritoriale de asigurări de sănătate de unde asigurații le pot ridica în momentul în care ajung în țară”, a explicat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al CNAS.
Ea a adăugat că, la finalul lunii octombrie cel mai probabil, reprezentanții CNAS vor emite un ordin prin care furnizorii de servicii medicale vor fi obligați să-și cumpere cititoare de carduri: „Va urma o perioadă de testare a validării acestor servicii medicale cu cardul la nivel național pentru a vedea cum funcționează. Această perioadă va ține atât cât va fi necesar. Vom face eventualele reglaje, după care vom veni cu legea prin care toate serviciile medicale vor fi decontate doar pe bază de card”.
Prețul cititoarelor variază între 5 și 50 de euro. „Toate cititoarele fac același lucru, sunt la fel de bune. Fiecare medic își poate achiziționa ce dorește. Cititoarele mai scumpe nu înseamnă că sunt mai bune”, a conchis Tănase.