În această perioadă, o dată cu începerea sezonului cald, trebuie să avem mare atenție la plimbările în aer liber și să evităm zonele în care am putea fi mușcați de căpușe.
Spațiile verzi, locurile de joacă, tufișurile și zonele de sub pomi sunt favorabile căpușelor și riscul de a fi mușcați de acestea este mult mai mare, informează antena3.ro.
Conform medicului Tudor Ciuhodaru, putem lua câteva precauții pentru a nu fi mușcați de căpușe.
În ce privește îmbrăcămintea, este recomandat să purtăm haine deschise la culoare, pantaloni lungi de preferință băgați în ciorapi și încălțămintea să fie deschisă la culoare și fără orificii sau decupaje prin care se pot strecura căpușele.
În cazul în care ai fost mușcat de o căpușă, medicul Tudor Ciuhodaru atenționează că căpușa trebuie scoasă imediat și că acest lucru se poate face printr-o printr-o intervenție chirurgical de urgență.
Nu toate căpușele sunt vizibile pe piele, doar cele adulte, nimfele sunt foarte greu de văzut fiindcă sunt cât un vârf de ac.
Căpușele nu trebuie strânse între degete deoarece în acest mod se poate transfera conținutul intestinal al acestora, plin de microbi, în sânge.
Dacă o persoană a reușit să extragă căpușa și capul acesteia a rămas în pensetă, acestă persoană trebuie să se prezinte de urgență la medic pentru a se efectua o extragere chirurgicală pentru a evita infecțiile și alte complicații.
De asemenea, medicul Tudor Ciuhodaru sfătuiește persoanele care bănuiesc că au fost mușcare de căpușe să meargă de urgență la spital dacă apar modificări e nivelul musculaturii, cum ar fi dureri musculare, transpirații sau nas înfundat.
În plus, sunt alarmante și simptomele cum ar fi febra, durerile de cap, durerile de gât, inflamarea ganglionilor, oboseala marcată si dureri musculare.