Dispozitivele ilegale de blocare a parcajelor din faţa unor instituţii au fost desfiinţate, iar primarul Onţanu a lansat serviciul de ridicări de maşini.
Zeci de instituţii bucureştene îşi rezervă locuri de parcare fără avizul Primăriei Capitalei. Asta e concluzia autorităţilor, care au ridicat, ieri, peste 180 de dispozitive de menţinere liberă a parcării, amplasate ilegal. Popularele „capre“ din faţa băncilor şi a altor societăţi comerciale au fost confiscate de inspectori ai Primă riei Capitalei şi poliţişti de la Brigada de Poliţie Rutieră.
Tot ieri, Primăria Sectorului 2 a anunţat că de luni instituie serviciul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, măsură care până acum exista numai în sectorul 3. Această activitate a mai fost prestată în Bucureşti, în anii ’90, de firma „Pantera roz“, rămânând în istoria locală ca unul dintre cele mai nepopulare servicii ale primăriei.
Cum arată o „capră“ legală
Pentru a fi amplasate legal, dispozitivele care rezervă locurile de parcare au nevoie de avizul Comisiei Tehnice a municipalităţii. „Majoritatea societăţilor folosesc acele «capre». Cele instalate legal se recunosc uşor, au la vedere numă- rul de aviz eliberat de Comisia Tehnică şi trebuie să fie vopsite doar în alb şi roşu“, au explicat inspectorii.
De ieri, sucursalele unor bănci, precum Carpatica, Blom Bank France, sau chiar Apa Nova, au rămas fără „caprele“ şi lanţurile care ţin rezervate locurile de parcare ale şefilor şi clienţilor. „Dacă au ocupat locul fără acordul primăriei, sunt nevoiţi să plătească până la 2.500 de lei. Au fost «taxaţi» chiar şi cei cu aviz, care însă nu au respectat normele de amplasare a dispozitivelor, personalizându-le prin culorile firmei. În cazul acesta, amenda e de maximum 1.500 de lei“, au adăugat inspectorii.
Recuperarea maşinii, 550 de lei
La aproape doi ani de când colegul lui de la 3, Liviu Negoiţă, a instituit ridicarea maşinilor parcate aiurea, edilul Neculai Onţanu aplică şi el „Pantera“ în sectorul 2. Societatea Supercom, care adună şi gunoiul din 2, va ridica şi maşinile în neregulă, transportându-le în comuna Afumaţi. Ca să şi le recupereze, şoferii ghinionişti trebuie să plătească în jur de 500 de lei, adică: 150 de lei taxa de ridicare, 150 de lei taxa de transport şi 200 de lei pe ziua de depozitare a ma- şinii. Cine nu-şi mai găseşte maşina unde o lăsase poate suna, de luni, 28 iulie, la 021/9671 sau la 112.
„Hingherii de maşini“ - Rosal în sectorul 3 şi Supercom în sectorul 2 - au rolul de a-i civiliza pe şoferii care nu-şi lasă vehiculele în parcările în spic amenajate de primării şi blochează prima bandă de circulaţie, sunt de părere edilii celor două sectoare.