Capitala are doar două şcoli europene

Colegiile „Ion Creangă“ şi „Virgil Madgearu“ au primit ieri certificatele de „şcoală europeană“, alături de alte 58 de instituţii din ţară.

Numai două unităţi de învăţământ bucureştene se pot lăuda cu certificat de şcoală europeană. Colegiul Naţional „Ion Creangă“ şi Colegiul Economic „Virgil Madgearu“ au fost premiate ieri de Ministerul Educaţiei, alături de alte 58 de instituţii din România, la ediţia din acest an a competiţiei „Şcoală Europeană“. Cele două şcoli au ocupat locul 6, respectiv 17. Lista finală a câştigătorilor, întocmită de Comisia Naţională de Evaluare, a fost realizată pe baza dosarelor trimise de instituţiile de învăţământ. Acestea şi-au prezentat proiectele şi colaborările cu instituţii din Europa. Numărul unu în domeniul economic „De ce-am fost selectaţi printre şcolile europene? Pentru că suntem numărul unu, cel puţin în domeniul economic“, explică Roxana Ionescu, directoarea Colegiului Economic „Virgil Madgearu“. Colegiul oferă specializări în Servicii, ca tehnician în activităţi economice şi în turism. An de an, marea parte a absolvenţilor de la „Madgearu“ îşi continuă studiile la câţiva paşi depărtare, în cadrul Academiei de Studii Economice. Prin urmare, cele două instituţii au dezvoltat în timp o relaţie specială. În ultimii ani, conducerea liceului a stabilit colaborări şi cu două şcoli din Germania, în care au găsit modele de rigoare şi de conştiinciozitate. În ceea ce priveşte dotările, colegiul s-a ridicat, puţin câte puţin: există săli renovate, câteva dintre ele cu table electronice, iar de aproape un an emite aici un post de radio al elevilor, înfiinţat cu bani dintr-un grant.

Un colegiu din Mehedinţi, pe primul loc Colegiul Naţional „Ion Creangă“ este pentru a doua oară pe lista „şcolilor europene“: primul certificat a fost obţinut acum trei ani şi a fost doar actualizat acum. Proiectele duse până la capăt, două dintre acestea transformate în obiecte opţionale (Energia şi mediul şi Energia în numele consumatorului), au cântărit cel mai mult, consideră directoarea adjunctă Corina Stănescu. „Acest certificat înseamnă o recunoaştere a faptului că lucrăm inteligent“, arată ea. Cele mai multe şcoli europene, premiate ieri de Ministerul Educaţiei, se află în judeţele Iaşi şi Cluj - câte şapte. În fruntea listei se află Colegiul Naţional „Traian“ din Drobeta-Turnu- Severin (judeţul Mehedinţi), urmat de Grupul Şcolar de Meserii şi Servicii din Buzău şi de Şcoala cu clasele I-VIII „Toma Cocişiu“ din Blaj (judeţul Alba). Fiecare instituţie a primit, pe lângă certificat, câte o plachetă şi un premiu în valoare de 5.000 de lei. Certificatul este valabil trei ani. ÎN TOP Primele 10 unităţi de învăţământ premiate în acest an 1. Colegiul Naţional „Traian“, Drobeta Turnu-Severin (judeţul Mehedinţi); 2. Grupul şcolar de Meserii şi Servicii, Buzău; 3. Şcoala cu clasele I-VIII „Toma Cocişiu“, Blaj (Alba); 4. Şcoala cu clasele I-VIII nr. 8 „Alexandru Nechita“, Vaslui; 5. Colegiul Tehnic „Matei Corvin“, Hunedoara; 6. Colegiul Naţional „Ion Creangă“, Bucureşti; 7. Liceul Teoretic „Nichita Stănescu“, Ploieşti (Prahova); 8. Grupul Şcolar Agricol „Marcel Guguianu“, Zorleni (Vaslui); 9. Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Craiova (Dolj); 10. Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“, Iaşi;