Un TVA diferenţiat la produsele agricole nu garantează preţuri mai mici la alimente. Producătorilor, însă, le va da bătăi de cap.
Aplicarea unei taxe pe valoarea adăugată (TVA) diferenţiate pentru produsele agricole de la 1 ianuarie 2013 nu este deloc un proces aşa de simplu, cum afirmă guvernanţii, şi s-ar putea nici să nu aducă ieftinirile scontate la alimente. Producătorii din industria alimentară spun că o variantă mai bună ar fi micşorarea directă a TVA la 9%. De altfel, nici n-ar fi exclus ca, până la urmă, guvernul chiar să revină asupra măsurii anunţate iniţial şi să recurgă la această soluţie. În lipsa unui mecanism de implementare a măsurii anunţate de premierul Victor Ponta, reducerea TVA-ului la alimente pare mai degrabă o decizie politică. Premierul a anunţat marţi că, începând cu 1 ianuarie 2013, produsele agricole vor avea TVA de 24%, din care 9% vor fi reţinute pentru buget şi 15% rambursate producătorului. Chiar dacă în rândul producătorilor din industria alimentară părerile sunt împărţite - mergând de la reducerea cu până la 15% a preţurilor la alimente, până la menţinerea acestora la nivelul actual - sunt destule voci care susţin că introducerea unui TVA diferenţiat este un mecanism greoi şi neaplicabil. Producătorii se tem că recuperarea TVA se va realiza dificil, în cele mai fericite cazuri în circa şase luni, iar în plus nici măcar n-au fost definite care sunt produsele de bază. Fără ieftiniri la raft "Este o idee bună, neaplicabilă metodologic şi care nu va avea impact asupra consumatorului final în ce priveşte preţul", susţine Dorin Cojocaru, vicepreşedinte Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL). El spune că recuperarea cotei de 15% de TVA va dura cel puţin şase luni, ceea ce este foarte mult pentru un sector în care plăţile către fermieri se fac la 15 zile, iar retailerii plătesc la 45 de zile. Cojocaru ne se aşteaptă nici la o ieftinire a produselor pe rafturile magazinelor, pentru că tot timpul comercianţii pun un "adaos comercial". Nici Grigore Horoi, preşedintele grupului Agricola Bacău - unul din principalii producători interni de carne de pasăre - nu este convins că reducerea diferenţiată a TVA din 2013 va ieftini alimentele. Teoretic, dacă se reduce TVA, scade şi preţul. "Situaţia e, însă, mai complicată, mai ales că preţurile la materiile prime au crescut foarte mult. Ar fi un lucru bun măcar să se menţină preţurile", afirmă Horoi. Recuperarea TVA, un proces dificil Pe de altă parte, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, declară că se aşteaptă ca jucătorii mari să reducă preţurile cu circa 15% de anul viitor, dar şi să dispară o mare parte din evazionişti. În prezent, evaziunea în industria cărnii este estimată la circa 50% din piaţă. Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie (Rompan) susţine însă varianta TVA-ului de 9%. "Producătorii ar scăpa astfel de procesul dificil de recuperere a TVA-ului în cazul aplicării variantei actuale propuse de Ponta, iar pâinea s-ar ieftini cu circa 15%", spune Popescu.