Deși lucrează la Legea vaccinării din toamna lui 2015, Ministerul Sănătății abia ieri a pus în dezbatere publică mult așteptatul proiect. Din start, documentul are un articol care ar putea fi neconstituțional și nu include penalizări, așa cum își dorește în ministrul Sănătății, Florian Bodog. În concluzie: va fi sigur modificat
Autorii proiectului de Lege a vaccinării notează, în expunerea de motive, că „scopul principal al acestei legi nu este acela de a sancționa părinții sau reprezentanții legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora”. Dar ministrul Sănătății, Florian Bodog, nu e mulțumit. Vreau musai penalizări.
Nu se poate fără sancțiuni
„Proiectul de lege care este supus dezbaterii publice, nu conține un capitol de sancțiuni, dar, așa cum știm, orice lege care dorim să fie aplicată și care dorim să aibă un rezultat final are nevoie de acest capitol de sancțiuni. Aceste sancțiuni vor apărea în lege.Este necesar”, subliniază el. Chiar dacă n-are sancțiuni, proiectul prevede însă constrângeri pentru părinții care nu-și vaccinează copiii.
„Pentru garantarea dreptului la sănătate și la educație al tuturor copiilor și tinerilor, la înscrierea acestora într-o colectivitate de învățământ se solicită prezentarea adeverinței care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii eliberată de medicul de familie” sau planul de recuperare a vaccinării, se arată la articolul 8. La articolul 20, însă, se adagă obligativitatea instituției de învățământ de a trimite acasă copiii nevaccinați în cazul izbucnirii unei epidemii.
Ar putea încălca dreptul la educație
În urma celor două articole micuții nevaccinați ar putea să nu mai fie primiți deloc la școală, spune un avocat consultat de EVZ, pentru că „textul este discutabil”.
„Constituția României, prevede, la Articolul 32, că „dreptul la învățătură este asigurat...”. Teoretic, așadar, n-au dreptul să interzică expres accesul unui copil educație. Prevăd, însă, în acest proiect, că, în cazul unei epidemii, care poate să însemne și că au răcit 5 copilași, micuții nevaccinați sunt trimiși acasă până se stinge epidemia. Cred că aici ar trebui să clarifice, pentru că e posibil ca acești copilași ai căror părinți refuză vaccinarea să stea mai mult acasă decât la școală, ceea ce le va afecta educația și este o încălcare a acestui drept. Ca să nu mai spun că e bătaie de joc față de părinți”, a explicat el.
Statul își asumă responsabilități
Nu în ultimul rând, prin aceeași lege, statul român, prin Ministerul Sănătăţii, se angajează să finanțeze, fără sincope, activitatea de vaccinare în România. Tot statul va fi cel care va plăti pentru diagnosticul și tratamentul optim pentru orice fel de reacție adversă la vaccinuri, „dacă sunt dovedite relaţii de cauzalitate, confirmate de Grupul Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare(GTCAV)”.
Părinții, urmăriți de toate instituțiile
Ca să fie siguri că părinții își vaccinează odraslele, autoritățile au decis să stea cu ochii pe părinți. Practic, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, viitorul Grup Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare, DSP-urile, Casa Națională de Sănătate, Inspectoratele Școlare, Administrațiile publice locale, Direcțiile de protecția copilului, viitoarele Comisii Județene de Vaccinare, ba chiar și instituțiile de învățământ (fiecare în parte) vor putea cere de la medicul de familie fișa de vaccinare a unui copil. Ele vor putea să-i cheme pe părinții care nu se conformează la „audieri” și vor putea face sau cere anchete sociale și nu numai. În cazul în care părintele refuză vaccinarea copilui său, Comisiile județene de vaccinare au dreptul să „sesizeze instituțiile abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”. Nu în ultimul rând, medicii vor fi obligați, la rândul lor, să „raporteze” la comisiile județene părinții care au refuzat vaccinarea odraslelor lor.
Medicii, anchetați dacă se opun vaccinării
Viitoarele consilii județene de vaccinare „se autosesizează, răspund la sesizări, analizează și atunci când este cazul, sesizează Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentiști din România, Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România, Colegiul Farmaciștilor din România precum și alte organisme abilitate atunci când se constată fapte săvârșite de către membrii cu drept de liberă practică precum participarea la acțiuni antivaccinare, transmiterea de informații incorecte sau nedovedite științific, acțiuni sau manifestări care pun în pericol sănătatea publică”, se arată în actul normativ.