Transferarea creditului din euro în lei sau a depozitelor din lei în euro sunt soluţii tentante, dar neindicate, fără avantaje evidente.
Leul nu mai are alt susţinător în afara Băncii Naţionale, care însă nu poate vinde la nesfârşit euro pentru a ajuta moneda naţională. Dealerii din piaţă spun că lunile mai şi iunie vor ţine leul sub tensiune, spre îngrijorarea celor cu credite în euro şi salarii în lei. Deprecierea leului poate avea şi o latură pozitivă: ne ajută să căutăm căi pentru a ne stabiliza bugetul.
Iată ce este indicat şi de ce ar trebui să vă feriţi când leul este pe scădere. 1 Panica deprecierii poate împinge românii cu credite să-şi transfere împrumutul din euro în lei. De cele mai multe ori, este o soluţie greşită, din cauza nivelului mare de curs la care băncile fac conversia creditului şi care poate fi şi cu 2-3% peste cotaţia BNR. Dacă faceţi conversia în aceste condiţii, noul credit în lei va avea o valoare destul de ridicată.
2 Dacă primiţi salariul în lei şi doriţi să luaţi un împrumut, ar fi bine să alegeţi leul, pentru un credit de nevoi personale, ţinând cont că şi dobânzile sunt mai mici decât la euro. Chiar dacă faceţi o achiziţie imobiliară, leul poate fi o alegere bună. Diferenţa de dobândă între lei şi euro a ajuns la 1-1,5%, dar ea poate fi compensată de fluctuaţiile de curs pe care le-aţi fi avut de suportat la plata ratei. Totuşi, veţi fi dezavantajaţi dacă leul se va aprecia.
3 Dacă până acum v-aţi mulţumit să schimbaţi leii în euro la bancă, la un curs oarecare, este posibil să fi pierdut la fiecare operaţiune mult mai mult decât din cauza deprecierii. Diferenţa dintre cotaţiile băncilor şi cele ale celor mai avantajoase case de schimb sunt mari, de chiar 1-2%. Aşadar, data viitoare alegeţi un curs avantajos.
4 Pentru a acoperi o parte din pierderile pe care le aveţi de suportat din creşterea cursului, încercaţi să fructificaţi banii la maximum. În loc să-i ţineţi pe card, primind o dobândă minimă de la bancă, viraţi-i într-un cont de economii. Puteţi umbla oricând la sumă şi primiţi o dobândă de 4-5% pe an, la lei, la unele bănci.
5 O altă tentaţie este de a transfera depozitul în lei în valuta care creşte. Când luaţi decizia, gândiţi-vă ce veţi face cu banii. Dacă planificaţi o investiţie în euro, atunci transferul ar fi o soluţie înţeleaptă. Economiile trebuie păstrate în moneda în care vor fi folosite. Nu e indicat să faceţi conversia pentru a beneficia de creşterea euro.
Câştigul obţinut din eventuala depreciere poate fi compensat de diferenţialul de dobândă, care avantajează leul. Citiți și:
- Leul, din nou pe SCĂDERE. A ajuns foarte aproape de minimul istoric
- Euro a eșuat? O analiză New York Times a falimentelor monedelor
- Se fac noile pariuri pe leu. Mai sunt şanse să crească?