În primii ani ai comunismului, când multe lucruri nu erau clare încă pentru occidentali, lupta autorităților comuniste, proaspăt instalate și în România, cu bisericile creștine era un subiect urmărit de agenții din toată lumea.
Pe 26 iunie 1949, agenți CIA din Austria, așa cum reiese din text, informau în centrală despre situația din România, dar nu din surse directe, ci din informațiile dintr-o scrisoare trimisă de un episcop evanghelist care se afla în țară.
1. Friedrich Mueller, episcop al Bisericii Evanghelice din România, susține într-o scrisoare că s-a reinstalat în biroul său. Cu agerimea sa politică se pare că s-a impus autorităților din România. El a menționat că situația etnicilor germani s-a îmbunătățit și că Seminarul Protestant din Cluj pregătește un număr suficient de viitori clerici protestanți.
2. Deși trebuie luat în calcul că Mueller nu poate scrie chiar liber, ținând cont de cenzura strictă, statutul etnicilor germani și al Bisericii Protestante în România pare să fie îmbunătățit. Pentru moment, regimul comunist din țară are nevoie de Biserica Protestantă, care, ca organizație autonomă, este mai maleabilă cu statul decât Biserica Catolică, ca o contrapondere la influența Vaticanului. Mueller, deși înțelege tactica, profită în mod evident de această situație, pentru a obține avantaje de moment pentru comunitatea protestantă.
3.Cei mai mulți pastori protestanți încearcă să rezolve problemele profesionale inerente angajându-se ca profesori.
4. Este o tendință crescătoare printre etnicii germani din Austria de a se întoarce în România, mai ales dacă au copii acolo. Scrisorile primite din această țară spun invariabil că situația materială și morală a etnicilor germani s-a îmbunătățit. În scrisorile de la București este menționat faptul că este iminentă o amnistie a celor care trăiesc peste hotare, inclusiv a celor din SS.”
Bănuiesc faptul că e inutil să reamintim că această amnistie nu a venit niciodată.