De 60 de ani, peste 200.000 de regizori, producatori, vedete si cinefili se aduna la Cannes, la unul dintre cele mai importante festivaluri de film din industria cinematografica. Festivalul nu a fost insa lipsit de scandaluri.
Potrivit unui articol din cotidianul britanic „The Independent”, la Cannes exista legenda ca juriul va acorda marele premiu unui film care sa creeze rumoare si nemultumire printre cei prezenti la eveniment. Desi nu a fost intotdeauna asa, scandaluri si controverse au existat mai mereu.
Revenirea lui Michael Moore
Dupa ce a provocat controverse cu filmul „Fahrenheit 9/11” - un film vazut ca un instrument de influentare a alegerilor prezidentiale care trebuiau sa aiba loc in Statele Unite in cursul acelui an, Michael Moore revine cu „Sicko”, un documentar despre fisurile sistemului de sanatate din Statele Unite.
Inainte de a-l prezenta la Cannes, Moore si-a pitit pelicula de autoritatile americane. „Filmul a fost ascuns intr-un loc secret, in afara tarii”, a declarat purtatoarea de cuvant a „Weinstein Company”, Sarah Levanson-Rothman, citata de Associated Press. Pentru ca l-a criticat pe presedintele Bush, regizorul a fost acuzat de ilegalitati.
Trezoreria Statelor Unite a deschis o investigatie pentru a stabili daca Moore a incalcat embargoul cubanez cand a calatorit in aceasta tara in scopul de a gasi tratamente pentru cei implicati in operatiunile de salvare de pe 11 septembrie, pentru un segment din documentarul sau.
Povesti cu dus si-ntors
Potrivit cotidianului britanic „The Independent”, in 1961, premiul cel mare i-a fost acordat lui Luis Bunuel pentru „Viridiana”, un film care a cauzat nemultumiri la Vatican. Echipa spaniola de la Cannes a fost in mare parte trimisa acasa, iar presa spaniola nu a mai putut publica nimic in legatura cu acest film.
In 1973, filmul „Grande Bouffe” al lui Marco Ferreri a fost aspru criticat. „Este regretabil ca Franta a fost reprezentata de acest film, cel mai dezgustator si cel mai vulgar din cadrul festivalului”, a declarat Ingrid Bergman, presedinta juriului pe atunci, citata de revista „Premiere”. In 1996, David Cronenberg prezinta pelicula „Crash”.
Subiectul filmului - povestea catorva persoane care isi implinesc fanteziile in timpul unor accidente de masina - a provocat controverse puternice, iar publicul prezent la Cannes a parasit sala de cinema huiduind. Cu toate acestea, „Crash” a obtinut premiul special al juriului.
In 2002, Gaspar Noe a socat cu filmul sau „Irreversible” - povestea unui viol si a razbunarii sotului spusa de-a-ndoaselea. Desi a fost considerat un film care incita la viol, „Irreversible” a supravietuit comentariilor negative si a avut chiar succes.
Sexualitate
Simone Sylva, pionierat la festival
> Desi imaginea-simbol a Festivalului ramane Brigitte Bardot, o necunoscuta inainte de a participa la Festival, in 1953, starleta Simone Sylva este cea care a adus sexualitatea in prim-plan la Cannes.
> In 1954, in timp ce Robert Mitchum, vedeta festivalului, era fotografiat, a aparut in scena tanara stea de cinema Simone Sylva.
> Dupa ce a lasat sa-i cada sutienul, Sylva l-a imbratisat pe „baiatul rau” de la Hollywood. Publicul a fost scandalizat, iar directorul festivalului a trebuit sa-si ceara scuze in mod oficial. Hartuita de fotografi, Simone Sylva s-a sinucis dupa cativa ani.