Cannes 2011: glamour cu riscurile de rigoare

Ediţia din acest an a celui mai mare festival de film din lume promite un ambuteiaj de staruri hollywoodiene pe covorul roşu.

Cannes-ul şi Hollywoodul merg şi mai abitir mână în mână în acest an, deşi "parteneriatul" nu a fost întotdeauna o soluţie fiabilă.

În 2011, pe covorul roşu se vor afla din nou Brad Pitt ("The Tree of Life" de Terrence Malick, în Competiţie) şi Angelina Jolie (ea vine în afara festivalului pentru "Kung Fu Panda 2"); Johnny Depp şi Penélope Cruz aduc la Cannes cea de-a patra porţie a francizei "Piraţii din Caraibe", în timp ce Mel Gibson şi Jodie Foster - ea în dublă calitate: actriţă şi regizor - contribuie cu o bizarerie de film.

Mai precis, "The Beaver" (în afara Competiţiei), povestea unui director executiv care comunică prin intermediul unei păpuşi în formă de castor. Sean Penn e prezent cu nu mai puţin de două lungmetraje, ambele incluse în Competiţie. Cel dintâi este "The Tree of Life", cel de-al doilea, "This Must be the Place", de Paolo Sorrentino.

Este unul din numeroasele cazuri de "mariaj" între un actor de Hollywood şi un regizor de nişă şi/sau de Cannes. Pe lista acestora din urmă se regăseşte colaborarea dintre Kirsten Dunst şi Kiefer Sutherland cu cineastul Lars von Trier şi aceea dintre Ryan Gosling şi Carey Mulligan şi regizorul Nicolas Winding Refn.

Există însă nume mari care nu vor fi prezente pe covorul roşu, ca de pildă John Goodman sau Frances McDormand.

O istorie zbuciumată

Soarta lungmetrajelor hollywoodiene pe Croazetă este arareori fericită: de obicei, vin cu surle şi trâmbiţe, dar buzz-ul nu continuă şi după vizionare. Anul trecut "Robin Hood", de Ridley Scott şi Russell Crowe, a deschis Cannes-ul, dar, ca şi colegul său american din afara Competiţiei, "Wall Street: Money Never Sleeps", nu a beneficiat de prea multă simpatie din partea criticilor.

O altă "vernisare" a festivalului, aceea din 2006, când Cannes-ul a fost inaugurat de "Codul Da Vinci", a mers dezastruos, Tom Hanks, actorul din rolul principal, mărturisind că "receptarea nu putea fi mai proastă".

O altă tradiţie care se vede cu ochiul liber la Cannes şi se manifestă în acest an în ceea ce priveşte "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides" este folosirea festivalului pe post de trambulină pentru relansarea francizelor obosite - s-a întâmplat cu "Star Wars", cu "Ocean’s 13" şi cu "Indiana Jones".

În schimb, în ceea ce priveşte potul cel mare al Cannes-ului, adică includerea în Competiţie, americanii n-au dus-o pe roze. Anul acesta America este reprezentată în liga A a Croazetei de "The Tree of Life" şi de "Drive" (numai că regizorul Nicolas Winding Refn este danez).

În 2010, thrillerul politic "Fair Game", cu Sean Penn şi Naomi Watts, a fost singurul concurent american la Palme d’Or. Au trecut şapte ani de când un lungmetraj din SUA - "Fahrenheit 9/11" de Michael Moore - a obţinut cel important trofeu de pe Croazetă.

Ce filme au pus pe jar distribuitorii

Selecţia din acest an de la Cannes au fost foarte elogiată de specialişti, dar şi distribuitorii au pus ochii pe câteva filme. "The Tree of Life", aflat în cărţi de anul trecut, se află pe lista lor de priorităţi. Summit, agentul filmului pentru vânzări internaţionale, l-a descris drept "povestea trecerii unui băiat texan de la inocenţa copilăriei până la o maturitate lipsită de orice iluzii. Povestea unui «suflet pierdut în lumea modernă» şi a încercărilor lui de a recâştiga un sens al vieţii".

Regizoarea Lynne Ramsay conduce în acest an şarja feminină - patru femei au intrat în cursa pentru Palme d’Or - şi lungmetrajul ei, "We Need To Talk About Kevin", cu John C. Reilly şi Tilda Swinton, a suscitat ceva interes din partea distribuitorilor.

Acelaşi lucru se poate spune despre "Melancholia" lui Lars von Trier. Este primul lungmetraj pe care îl aduce la Cannes după dezastrul cauzat de "Antichrist" acum doi ani (criticii l-a detestat, dar i-a adus lui Gainsbourg premiul pentru interpretare) şi are o distribuţie doldora de staruri - Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Charlotte Rampling, John Hurt, Alexander Skarsgård şi Stellan Skarsgård. Şi lungmetrajul "This Must Be The Place" de Paolo Sorrentino, cu Frances McDormand şi Sean Penn, în rolul unui star rock, a ocupat un loc de frunte în "lista de shopping" a distribuitorilor.

PREZENŢĂ

Cine ne reprezintă pe Croazetă

Cel de-al doilea lungmetraj regizat de Cătălin Mitulescu, "Loverboy", va avea premiera mondială la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, au anunţat organizatorii. În competiţia oficială a intrat şi un alt nume românesc, dar din partea Franţei: Radu Mihăileanu, cu "La Source des femmes".

În Atelierul festivalului de la Cannes se află şi "Lupu", de Bogdan Mustaţă. O producţie dificilă, pentru care Maia Morgenstern a filmat în Munţii Vosgi, în frig, ploaie şi noroi în toamna lui 2009, va avea premiera mondială pe Coasta de Azur, la Festivalul de la Cannes.

"La fin du silence", lungmetrajul de debut al unui cineast francez remarcat pentru scurtmetrajele sale, Roland Edzard, a fost selecţionat în secţiunea paralelă Quinzaine des Réalisateurs, potrivit filmreporter.ro.

Ada Solomon a fost selectată în cadrul programului "Producers on the Move", iar la Cannes se va proiecta "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", lungmetrajul regizat de Adrian Sitaru şi produs de ea. Totodată, colegul ei de breaslă, Dan Burlac, va prezenta pe 14 mai noul lungmetraj pe care îl va coproduce, cu Eric Cantona în rolul principal.