Furtunile și ploile torențiale, pe de-o parte, și canicula, de partea cealaltă, împart România în două, în aceste ore. Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de instabilitate atmosferică și ploi torențiale, dar și de căldură extremă. Sunt vizate, de ploi abundente și vijelii, regiuni din Transilvania, Crișana și Banat, în vreme Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei se confruntă cu temperaturi tot mai ridicate.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică, 30 iulie, atenționări Cod Galben și Cod Portocaliu de instabilitate accentuată și averse torențiale pentru Transilvania, Crișana și Banat. Pe de altă parte, meteorologii au emis o avertizare de caniculă pentru Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei.
Potrivit ANM Codul Galben de vânt și instabilitate atmosferică, intră în vigoare de duminică, ora 12.00 și se va întinde până luni, 31 iulie, la ora 10:00, în Banat, Crișana și Transilvania.
Duminică spre seară și noaptea, mai ales, spun meteorologii, în Oltenia și Moldova va fi instabilitate atmosferică. Fenomenul se va manifesta prin perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, care va bate în rafale de 60 până la 70 km/h, vijelii, ploi torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20 până la 25 de litri pe mp și izolat de 30 până la 40 de litri pe mp.
Astfel de fenomene se vor manifesta și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. Luni, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea estică, iar vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a țării.
Cod Portocaliu de furtuni
În același interval de timp, va fi în vigoare o atenționare Cod Portocaliu pentru zonele montane, cele din vestul Transilvaniei și din nord-vestul Moldovei. Vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de peste 80 km/h), vijelii și grindină.
În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30 până la 40 l/mp și izolat de peste 50 până la 60 l/mp.
De asemenea, pentru ziua de duminică meteorologii au emis o avertizare de caniculă și disconfort termic pentru regiunile sudice și local pentru cele vestice și estice.
Conform estimărilor, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură - umezeală (ITU) va atinge și chiar va depăși pragul critic de 80 de unități. În zonele joase din Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei va fi caniculă, temperaturile maxime urmând să se încadreze între 32 și 36 de grade.
Vreme caniculară în București
Temperaturile vor deveni caniculare, duminică, și în București, iar disconfortul termic va fi în creștere, potrivit Adminstrației Naționale de Meteorologie (ANM). Maximele termice vor ajunge la 35 - 36 de grade, iar disconfortul termic va fi în creștere. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre sfârșitul nopții, când va crește probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
Temperatura minimă va fi de 18 până la 20 de grade, în Capitală.