Canicula, care a lovit în ultimele zile întreaga țară, a dat de furcă serviciilor de ambulanță. Multe persoane au apelat la medici, după ce li s-a făcut rău din cauza căldurii insuportabile.
În sudul României, oamenii au suportat cu greu a doua și cea mai caldă zi din sezon, mai ales cei din zonele unde trebuie să poarte masca în spații deschise aglomerate. A fost cod galben de caniculă cu temperaturi resimțite de 43 de grade. Serviciile de ambulanță au fost solicitate de un număr mare de persoane cărora li s-a făcut rău din cauza căldurii.
Zeci de persoane au cerut ajutorul ambulanței în oraşul Piteşti. Masca de protecție îngreunează respirația, iar persoanele cu afecţiuni cardiace și cele mai în vârstă au probleme de sănătate suplimentare în zilele toride.
La Drobeta-Turnu-Severin, de trei zile, mercurul în termometre trece de 36 de grade. Autoritățile au luat măsuri pentru a-i sprijini pe cei care trebuie să iasă din case.
Medicii le recomandă, în special celor vârstnici, să evite deplasările pe caniculă. Dar şi consumul de cafea, alcool și băuturi carbogazoase.
Un număr de 16 de judeţe şi Municipiul Bucureşti s-au aflat, vineri, sub avertizare Cod galben de caniculă şi disconfort termic. Pe durata zilei de vineri, 31 iulie, Codul galben de vreme caniculară a vizat cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei şi Dobrogei.
Disconfortul termic s-a manifestat şi în Banat şi sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) s-a situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi.
Lista zonelor afectate de Codul galben a cuprins judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, precum şi Municipiul Bucureşti.
De mâine, temperaturile mai scad puțin, dar meteorologii au trimis deja avertizări de vreme instabilă în jumătatea de est a țării și în Carpații Meridionali, cu vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină.