Canicula a făcut deja victime şi ne va chinui toată luna august
- Adam Popescu
- 10 august 2010, 20:16
Şapte persoane au murit pe fondul temperaturilor caniculare, iar alţi 277 de români au căzut pe stradă. Meteorologii avertizează că nu vom scăpa de căldură nici în perioada următoare.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, în perioada 7-9 august s-au înregistrat 10.671 de apeluri la serviciile de Ambulanţă.
Pe de altă parte, meteorologii avertizează că ţara noastră va fi afectată de caniculă cel puţin până în jurul datei de 23 august. Potrivit directorului Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, 2010 este cel mai cald an de până acum, cu o temperatură medie globală de 16,2 grade Celsius, iar acest lucru va duce la o frecvenţă mai mare a fenomenelor meteo extreme.
Canicula a creat mari probleme şi altor state din Europa, chiar şi în ţările nordice. Cea mai afectată însă este Rusia, unde, po tri vit meteorologilor, sau în registrat cele mai mari temperaturi din ultimii 1.000 de ani.
"Hipertermie în asociaţie cu boli cronice"
Din cauza temperaturilor foarte ridicate din weekendul trecut, 14 persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa cu sindrom febril, având o temperatură de 41-42 de grade Celsius.
"Şapte dintre pacienţi, cu vârste cuprinse între 31 şi 76 ani, au decedat, dar nu putem spune deocamdată dacă au murit din cauza căldurii. Este clar că este vorba şi de hipertermie în asociaţie cu boli cronice, dar aşteptăm rezultatele medico-legale, pentru că nu trebuie indusă panica în rândul populaţiei", a declarat şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Constanţa, Constantin Dina.
Li s-a făcut rău la serviciu
Potrivit medicilor, pacienţii care au ajuns la spital au căzut pe stradă din cauza caniculei, iar două dintre persoanele decedate au acuzat primele simptome în timp ce se aflau la serviciu.
Este vorba despre un bărbat de 38 de ani, de profesie dulgher, angajat la o firmă care executa lucrări pe Autostrada Cernavodă - Constanţa, şi despre un ajutor de bucătar de la un restaurant din Mamaia, în vârstă de 39 de ani.
Dulgherul lucra vineri, în jurul orei 15.00, la cofrarea unui canal în zona localităţii Ciocârlia când i s-a făcut rău. A fost transportat la spitalul din Constanţa, unde a murit în jurul orei 19.00. Ajutorul de bucătar a murit duminică noaptea.
În aceeaşi zi, în jurul orei 15.30 se afla la serviciu, a anunţat că i s-a făcut rău şi i-a cerut şefului să-l lase acasă. Colegii l-au transportat însă la spital", explică adjunctul şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa, Marian Becheanu.
Accidente de muncă
Cele două cazuri sunt considerate accidente de muncă, şi inspectorii ITM vor stabili împrejurările care au generat decesul.
"Într-o primă fază, am înţeles că victimele aveau boli cronice şi trebuie să aflăm dacă temperaturile ridicate au favorizat degradarea stării lor de sănătate", a spus Marian Becheanu.
Oficialul ITM a adăugat că vor fi verificate şi condiţiile în care lucrau cele două persoane şi dacă angajatorii luaseră măsuri pentru buna desfăşurare a activităţii în condiţii de caniculă. 10.671 de apeluri au fost înregistrate în ultimele trei zile la serviciul de Ambulanţă din cauza căldurii excesive
CONDIŢII MINIME
Angajaţii, protejaţi de lege la peste 37 de grade Celsius
Patronii sunt obligaţi de lege să-şi protejeze salariaţii atunci când se înregistrează temperaturi extreme. Asta înseamnă peste 37 de grade Celsius sau condiţii de umiditate mare, care pot fi echivalate cu acest nivel.
Inspectorii de muncă din ţară au început deja să facă controale la firme pentru a verifica dacă patronii asigură condiţiile de muncă minime. Concret, pentru cei care lucrează în aer liber, aceste măsuri se traduc prin reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice sau alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite. Iar pentru cei care lucrează în spaţii închise, se va asigura ventilaţia.
De asemenea, pentru a menţine starea de sănătate a angajaţilor, angajatorii sunt obligaţi să le asigure apă minerală adecvată (câte 2-4 litri/persoană/ schimb), echipament individual de protecţie şi duşuri. Dacă patronul nu poate asigura aceste condiţii minimale, iar temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv, trebuie pus la punct un sistem de reducere a programului de lucru, împreună cu reprezentanţii salariaţilor sau liderii sindicali, după caz.
Se poate reduce durata zilei de lucru, se poate eşalona ziua de lucru pe două perioade - până la ora 11.00 şi după ora 17.00 - sau se poate lua decizia de a întrerupe colectiv lucrul, cu asigurarea continuităţii activităţii acolo unde aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
Angajatorii care încalcă aceste obligaţii riscă amenzi între 1.500 şi 2.500 de lei, asta în cazul în care nu intră la capitolul infracţiuni. INCONŞTIENŢĂ
Numeroşi copii sub 6 ani cu insolaţii au ajuns în spitalele de pe litoral în weekend. Medicii atrag atenţia că micuţii sub 2 ani nu ar trebui duşi la mare şi arată când este copilul în pericol
Dacă în cazul adulţilor putem spune că au stat în soare sau au lucrat conştienţi că "riscă pe pielea lor", nu la fel se întâmplă cu copiii. "În weekend am avut mulţi copii, din nefericire cu vârste cuprinse între 1-2 ani şi 2-6 ani care, din iresponsabilitatea părinţilor, au fost expuşi la temperaturi extrem de ridicate şi au ajuns la noi cu insolaţie, unii dintre ei fiind internaţi la pediatrie", spune purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, Florian Stoian.
Fără plajă între 11.00 şi 18.00 Din cauza riscurilor majore imediate (insolaţii, tulburări digestive) şi pe termen lung (cancer de piele), medicii susţin că micuţii sub 2 ani nu ar trebui să fie luaţi la mare.
"Pentru copiii mai mici de 2 ani, marea nu reprezintă un avantaj. Copilul trebuie să doarmă, nu poate fi expus la temperaturi extreme pentru că are o piele foarte sensibilă şi poate face insolaţie foarte uşor", explică Alin Stănescu, medic primar pediatru la IOMC Bucureşti.
Totuşi, dacă duceţi un copil mic la mare, nu-l scoateţi la plajă între orele 11.00 şi 18.00, pentru că există riscul de insolaţie care poate să conducă la şoc termic, nu-l expuneţi direct la soare şi protejaţi-l cu o pălărioară albă.
Semnele insolaţiei: somnolenţă, vărsături
Mare atenţie la semnele insolaţiei: somnolenţă, dureri de cap, varsături, temperatură. Mai pot apărea convulsii şi leziuni pe piele: de la roşeaţă foarte puternică până la băşici.
Pentru că pleacă din mediul lor, copiii riscă să facă tulburări digestive grave (manifesate cu diaree şi vărsături) sau toxiinfecţii alimentare. Şi apa din mare, înghiţită de copii, poate provoca diaree. "Poate fi o boală foarte gravă, care poate duce la deshidratare şi în cazuri extreme la deces", adaugă dr. Stănescu. (A contribuit Ramona Dragomir)
"În weekend, am avut mulţi copii care, din iresponsabilitatea părinţilor, au fost expuşi la temperaturi extrem de ridicate.“ FLORIAN STOIAN, medic din Constanţa PROGNOZĂ
Căldură mare şi în zilele următoare
Vremea se va menţine caniculară în sud şi sud-est şi în următoarele zile, însă astăzi aerul va fi şi mai greu de respirat.
Potrivit prognozei emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) până joi, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, local în Moldova şi izolat în sudul Olteniei.
În ţară, temperaturile vor urca în termometre până la 35-36 de grade Celsius, în regiunile sudice şi sud-estice instalându-se canicula, iar minimele se vor situa între 12 şi 24 grade C, mai ridicate pe litoral şi în Deltă.
Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în estul ţării şi în zonele de munte, unde pe arii restrânse vor fi averse şi descărcări electrice, mai arată prognoza ANM.
FENOMEN
Specialiştii confirmă: de la ruşi vine ploaia peste Europa
Paul Ciocoiu
Valul de căldură care afectează Rusia şi temperaturile caniculare, alternate cu ploi şi furtuni violente, manifestate în zone întinse din Europa Centrală şi de Sud-Est, sunt în strânsă legătură, susţin meteorologii. Aceştia au explicat că ciclonii dinspre Atlantic, care aduc nori peste toată Europa, au fost blocaţi de zona de înaltă presiune atmosferică de deasupra Rusiei, determinându-le mişcări circulare deasupra estului Europei.
Rezultatul acestui fenomen au fost precipitaţiile puternice, în special în iunie, care au produs importante inundaţii în Ungaria, dar şi în ţări vecine, ca Slovacia sau România.
În schimb, Rusia a fost cuprinsă de un val de căldură, cel mai grav din ultimii 1.000 de ani, aşa cum susţin meteorologii ruşi, care a favorizat şi apariţia, şi extinderea incendiilor de pădure şi vegetaţie. Valul de căldură şi fumul care s-au abătut asupra Moscovei au dublat mortalitatea în capitala rusă, a declarat un oficial al primăriei.
Astfel, dacă înainte ca smogul să pună stăpânire pe metropola rusă, numărul deceselor înregistrate zilnic era de 360-380, în ultimele zile acesta a crescut la 700. În faţa acestor cifre, tot mai multe voci cer autorităţilor centrale să evite o catastrofă umanitară şi să solicite urgent ajutor internaţional.
Căldura loveşte şi peste Ocean. La New York, autorităţile locale au găsit o metodă ingenioasă pentru a ajuta locuitorii metropolei să depăşească mai uşor această perioadă - au transformat mai multe containere în piscine volante.
SOLUŢIE. Newyorkezii înving căldura cu piscinele volante FOTO: REUTERS