Niciunul nu a fost identificat de CNSAS drept colaborator al fostei Securităţi. Cristian Diaconescu are dosar de urmărit.
După primele verificări ale candidaţilor la alegerile locale, CNSAS i-a scos ieri pe principalii pretendenţi la Primăria Capitalei de sub suspiciunile că ar fi colaborat cu fosta Securitate. Primii candidaţi trecuţi prin sita noului CNSAS, Vasile Blaga (PDL), Cristian Diaconescu (PSD), Ludovic Orban (PNL), independentul Sorin Oprescu, Cozmin Guşă (PIN), Codrin Ştefănescu (PC), Verginia Verdinaş (PRM), Aurelian Pavelescu (PNŢCD) şi Gheorghe Ioniceanu (Partidul Verde) au primit toţi, în şedinţa de ieri a Colegiului, adeverinţe că nu au colaborat cu Securitatea sub vechiul regim.
Singurul în cazul căruia s-au găsit documente în arhivele CNSAS este Diaconescu, titularul unui dosar de urmărire de dinainte de 1989, care nu conţine însă indicii de colaborare, susţin surse din instituţie. Potrivit notelor de constatare ale Direcţiei de Investigaţii, ceilalţi opt nu sunt cunoscuţi în arhive.
Lotul primilor nouă verificaţi deocamdată reprezintă însă doar jumătate din numărul candidaţilor din acest an la Primăria Capitalei. CNSAS a început de altfel cu cei scotociţi la dosare şi cu ani în urmă, opt dintre cei nouă fiind anterior verificaţi în calitate de parlamentari sau miniştri.
În paralel însă, instituţia a început, la cererea unor organizaţii din societatea civilă, şi verificarea principalilor candidaţi la preşedinţiile consiliilor judeţ ene. Doi deputaţi PRM, trimişi la judecata instanţei
Tot după şedinţa de ieri vor pleca din CNSAS spre instanţă, potrivit noii legi, şi primele două dosare de politicieni în cazul cărora există documente ce indică o colaborare cu Securitatea. Este vorba de cele ale deputaţilor PRM, Dumitru Avram şi Ioan Aurel Rus, finalizate de mai multe luni, dar blocate în CNSAS pe fondul şocurilor legislative suferite recent de instituţie, dar şi al intervenţiei unora dintre membrii Colegiului.
Deşi probatoriile celor două dosare de reţea au fost finalizate de un an, la pachet cu cel al deputatului Marcu Tudor - fratele liderului PRM Corneliu Vadim Tudor - dosarul acestuia rămâne încă dosit la CNSAS. Consemnat în documentele Securităţii ca fost căpitan în cadrul aparatului represiv, Marcu Tudor este încă „protejat“ prin omiterea înscrierii dosarului său pe ordinea de zi.
ATAC
Stănoiu cheamă CNSAS într-un nou proces
În şirul acţiunilor împotriva CNSAS după verdictul de poliţie politică primit acum un an, fostul ministru PSD al justiţiei, Rodica Stănoiu, a făcut zilele trecute o plângere penală împotriva preşedintelui Colegiului CNSAS Ladislau Csendes şi a consilierului juridic al instituţiei, Mihai Ionescu. După ce a pus CNSAS sub anchetă parlamentară, Stănoiu reproşează şefilor instituţiei că ar fi împiedicat expertizarea grafologică a documentelor pe care s-a stabilit colaborarea sa. „Este o încercare de intimidare. Putem demonstra cu martori că nu a fost nimeni aici la instituţie. Intenţionăm şi noi să iniţiem o acţiune pentru denunţ calomnios împotriva doamnei Stănoiu“, spune în replică Ladislau Csendes, convins că „acum totul are legătură cu campania“.