Candidat unic pentru funcția de președinte al Înaltei Curți

Candidat unic pentru funcția de președinte al Înaltei Curți

Alegerea pentru cea mai înaltă funcție din rândul judecătorilor pare să fie o simplă formalitate, deoarece singurul magistrat care și-a depus, ieri, candidatura pentru președinția Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) este judecătoarea Iulia Cristina Tarcea (foto), care deține funcția de vicepreședinte al instanței supreme și este delegată să asigure interimatul conducerii instituției. Pe site-ul CSM, Tarcea figurează drept candidat unic.

Postul de preşedinte al ÎCCJ a rămas vacant după ce Livia Stanciu, cea care deținea această funcție, şi-a înaintat cererea de eliberare din funcție prin pensionare, începând cu 13 iulie. De la acea dată, Stanciu deține funcția de judecător la Curtea Constituțională, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în această funcție.

Doi judecători pentru vicepreședinție

Pentru funcția de vicepreşedinte al ÎCCJ şi-au depus candidaturile Lavinia Curelea, preşedinte al Secției I civile, şi judecătoarea Nela Petrişor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luni au fost publicate proiectele de management depuse de candidați, iar în intervalul 17 august - 2 septembrie, respectiv 19 august - 4 septembrie, are loc verificarea acestora de către CNSAS. Judecătorii vor fi verificați dacă au făcut parte din serviciile de informații, înainte de 1990, sau dacă au colaborat cu Securitatea. Direcția Resurse Umane va efectua, de asemenea, verificarea înscrisurilor depuse la dosarele de candidatură.

Secția pentru judecători a CSM va analiza candidatura pentru funcția de preşedinte al ÎCCJ în intervalul 8 - 9 septembrie, iar pentru cea de vicepreşedinte între 15 și 16 septembrie. Numirile în aceste funcții se fac de către preşedintele României, la propunerea Secției de judecători a CSM, pentru un mandat de trei ani, care poate fi reînnoit o singură dată. Iulia Cristina Tarcea este judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția civilă și de proprietate intelectuală, din martie 2004, iar pe 13 septembrie 2013, fostul președinte, Traian Băsescu, a semnat decretul pentru numirea în acesteia în funcția de vicepreședinte al ÎCCJ.