Pretendenţii la un loc în Parlament vor fi trecuţi zilele acestea prin filtrul Comisiei de integritate, conduse de fostul ministru al Justiţiei
Alianţa România Dreaptă (ARD) urmează ca, în zilele următoare, să-i treacă prin filtrul Comisei de etică pe cei care candidează în alegerile parlamentare. Cele 12 criterii, elaborate de Monica Macovei, ar putea stârni nemulţumiri în rândul pretendenţilor. Unii dintre ei ar putea rămâne pe dinafară. Un candidat ARD trebuie:
- să nu fi fost condamnat penal definitiv;
- să nu fie arestat preventiv sau să nu fie trimis în judecată,
- să nu existe indicii temeinice privind comiterea unor fapte penale;
- să nu fi fost declarat incompatibil prin decizii definitive;
- să nu fi încălcat prevederile referitoare la conflictul de interese;
- să nu existe indicii temeinice privind încheierea ilegală, netransparentă sau preferenţială de contracte de afaceri cu instituţii publice;
- să nu existe împotriva sa o constatare a ANI privind existenţa unei diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate;
- să nu fi fost colaborator al Securităţii;
- să nu fi ocupat funcţii de conducere retribuite în PCR;
- să nu fi iniţiat sau participat la acţiuni cu caracter rasist, xenofob sau antisemit;
- să nu fi încălcat grav normele de morală publică în exercitarea unor funcţii in instituţiile publice;
- să nu fi dat dovada de comportament public indecent, violenţă fizică sau ameninţări la integritatea fizică a oricărei persoane;
- să nu aducă prin candidatura sa prejudicii de imagine formaţiunilor partenere ale Alianţei;
- să nu fi trecut de la o formaţiune la alta în cadrul ARD;
- să nu fi migrat în mod repetat de la o formaţiune politică, la alta în ultimii 5 ani.
EVZ vă prezintă o listă cu liderii PDL care ar putea întâmpina probleme în Comisia de integritate a PDL.
ANDREEA PAUL
A fost în conflict de interese. A fost numită membru al comisiei pentru coordonarea privatizării Hidroelectrica, deşi era cumnată cu şeful asociaţiei brokerilor.
CRISTI BOUREANU
A fost cercetat de DNA în dosarul "Loteria Naţională", iar fratele său a făcut afaceri cu Oltchimul. A pierdut procesele de executare silită cu băncile creditoare.
VASILE BLAGA
În 2010, Ionuţ Rudeanu, ginerele său, a făcut afaceri cu CNADR, instituţie subordonată Guvernului, în timp ce Blaga era ministru de Interne.
VIOREL BADEA
S-a reîntors recent în PDL după o escală la PNL şi vrea să candideze pentru un nou mandat de senator în Colegiul 1 Diaspora, vizat şi de Teodor Baconschi.
DĂNUŢ LIGA
Ales deputat pe listele PDL, s-a înscris în partidul lui MRU. Forţa Civică este al patrulea său partid, după PD, PRM, PC şi iar PDL.
ALIN POPOVICIU
Maşina deputatului a fost surprinsă de Poliţie mergând cu viteză şi depăşind pe contrasens. Deputatul a minţit că era în coloana oficială.
ROBERTA ANASTASE
Număratul voturilor de la adoptarea legii pensiilor i-a afectat grav reputaţia. PDL a refuzat să conteste la Curtea Constituţională schimbarea ei din funcţie.
ŞTEFAN PIRPILIU
A trecut de la PDL la Forţa Civică şi intenţionează să candideze pentru un nou mandat de deputat, în Colegiul 13 din sectorul 3, în care a fost ales în 2008.
ELENA UDREA
I s-a reproşat că aduce prejudicii de imagine. Ţinutele au fost criticate de Antena 3. A fost acuzată de gestionare defectuoasă a banului public, dar nu are dosare penale.
MIHAI R. UNGUREANU
Fost membru al PNL, calitate care i-a încetat prin neplata cotizaţiei, Ungureanu este preşedintele Forţei Civice, ceea ce l-ar încadra la capitolul traseism politic.
CEZAR PREDA
În plan local imaginea deputatului PDL nu este bună, presa locală încăpăţânându-se să-l acuze că face, prin interpuşi, afaceri cu bani publici.
GABRIEL BERCA
Fostul ministru de Interne are o singură problemă: provine din PNL şi ar putea fi catalogat drept "traseist", întrucât şi-a părăsit partidul aflat în opoziţie.
IOAN OLTEAN
A fost acuzat în presă de corupţie, dar niciodată anchetat. A promovat persoane controversate în funcţii publice. L-a sprijinit pe Ioan Botiş să ajungă ministru.
MIRCEA TOADER
Are o imagine proastă după ce mass-media l-a acuzat că derulează, prin firme ale unor apropiaţi, afaceri pe bani publici, inclusiv vânzări de terenuri în Portul Constanţa.
TEODOR BACONSCHI
În 2010, ca ministru de Externe, a făcut declaraţii rasiste. El a spus că există "probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate" în rândul comunităţilor de romi
AURELIAN PAVELESCU
Preşedintele PNŢCD a candidat, în 2008, la alegerile parlamentare, pentru PNL. A apărat, cel puţin la televizor, personaje controversate, precum Vîntu sau Becali.
TRAIAN IGAŞ
Fostul ministru de Interne a fost controversat: greşelile gramaticale, studiile târzii la o universitate din Arad, l-au făcut ţinta ironiilor presei.
CITIŢI ŞI:
- EDITORIALUL EVZ. Fisura din scutul anticorupţie al Monicăi Macovei
- VEZI calendarul desemnării candidaţilor PNL pentru alegerile parlamentare
- Macovei: Am solicitat ARD să transmită Comisiei de Etică lista candidaţilor până pe 8 octombrie
- Monica Macovei: "ARD vrea schimbarea clasei politice începând cu ea însăşi"