Când vom scăpa de coronavirus. OMS avansează un nou termen
- Ionel Sclavone
- 21 august 2020, 23:30
Reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii speră ca pandemia de COVID-19 să fie mai scurtă decât gripa spaniolă din 1918, care a durat mai puţin de doi ani.
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că dacă statele lumii se vor uni în demersurile pentru găsirea unui vaccin care să pună capăt COVID-19, pandemia provocată de noul coronavirus se va încheia mai repede decât epidemia de gripă spaniolă din 1918.
Până în prezent, responsabilii organizației s-au arătat prudenți în a avansa o estimare cu privire la durata pandemiei, dat fiind că nu există nici un vaccin sau un tratament care să-și fi dovedit eficiența în tratarea bolii. Tedros Adhanom Ghebreyesus a ținut să sublinieze că în cazul gripei spaniole din anul 1918 omenirea a avut nevoie de aproape doi ani ca să găsească un leac pentru a reuși să-i pună capăt.
„Iar în situaţia în care ne aflăm acum, cu mai multă tehnologie, cu mai multă conectivitate, virusul a avut o şansă mai bună de răspândire, se poate mişca repede pentru că suntem mai conectaţi acum”, a declarat directorul OMS în cadrul unei briefing de presă de la Geneva.
Pe de altă parte, a arătat Tedros Adhanom Ghebreyesus, tehnologia și comunicațiile avansate pot contribui la eliminarea bolii.
„Dar în acelaşi timp avem şi tehnologia, şi cunoştinţele pentru a-i pune capăt. Deci avem un dezavantaj al globalizării, apropierii, conectivităţii, dar şi un avantaj al tehnologiei mai”, a argumentat el, după care și-a exprimat speranța ca pandemia să se încheie mai devreme de doi ani.
„Aşa că sperăm să punem capăt pandemiei în mai puţin de doi ani”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, făcând apel la „unitate naţională” şi „solidaritate globală”.
„Aceasta este cu adevărat cheia utilizării instrumentelor disponibile la maximum şi să sperăm că vom beneficia de instrumente adiţionale, precum un vaccine”, a adăugat el.
Conform statisticilor care circulă în spațiul public, peste 22,81 de milioane de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus la nivel global, iar 793.382 de oameni au murit din cauza bolii COVID-19.