Când vom putea lua bani din noul acord

Când vom putea lua bani din noul acord

Condiţiile excepţionale care ar permite autorităţilor române să acceseze cele 3,6 miliarde de euro din noul acord preventiv cu FMI se referă la situaţia în care deficitul bugetar nu ar putea fi finanţat.

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, referitor la următorul acord cu FMI, că "nu este vorba de un împrumut, ci de un acord preventiv - este o sumă care se pune deoparte şi în cazul unor situaţii care pot apărea, efectele crizei nu au trecut - să putem accesa suma respectivă".

Astfel, suma care va fi prevăzută în noul acord care va fi încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi cu Comisia Europeană va putea fi folosită "în momentul în care România n-ar avea posibilitatea să-şi finanţeze deficitul nici de pe piaţa internă, nici de pe cea externă".

Într-o situaţie similară se află, spre exemplu, Portugalia, care are probleme cu finanţarea deficitului bugetar, a precizat şeful Finanţelor.

În acest an, Guvernul României trebuie să împrumute 3 miliarde de euro de pe piaţa externă pentru finanţarea deficitului, estimat la 4,4% din produsul intern brut (PIB). Acesta va fi finanţat în proporţie de 54% cu bani din afară şi 46% de pe piaţa internă, a spus Ialomiţianu. Potrivit lui, scopul este să se ajungă în următorii ani la o finanţare 50%-50%.

Ţinta de deficit pentru primul trimestru al acestui an este de 8 miliarde de lei, adică o treime din deficitul de 24 de miliarde de lei convenit cu FMI. Anul trecut a fost încheiat cu un deficit de 33,6 miliarde de lei, echivalentul a 6,58% din PIB, adică sub ţinta negociată cu Fondul de 6,8% din PIB.

Ne puteți urmări și pe Google News