Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier. Anual, în România se vând circa 1,2 miliarde de pachete de ţigări, cumpărate de circa 4,5 milioane de fumători, potrivit informaţiilor obţinute de EVZ.
Cum din preţul unui pachet de ţigări circa 80% reprezintă taxe, sumele colectate la bugetul de stat sunt uriaşe. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.
După aderare, România a fost obligată să majoreze continuu acciza la ţigarete, astfel încât şi sumele colectate din această taxă au crescut exploziv.
Astfel, potrivit datelor primite de la Ministerul Finanţelor, valoarea totală a accizelor încasate din vânzarea produselor din tutun a fost anul trecut de 8,735 miliarde lei, de peste două ori mai mult decât în 2008, când valoarea lor a fost de 3,873 miliarde lei.
Comparativ, din accizele pe alcool statul a colectat doar 1,183 miliarde lei anul trecut, sumă uşor mai mare decât cea din 2008 – de 1,03 miliarde lei.
Cea mai mare pondere au avut-o accizele din vânzarea produselor energetice (carburanţi, păcură, kerosen etc.), care au totalizat 14,65 miliarde lei, dublu faţă de 2008, când s-au ridicat la 7,22 miliarde lei.
Contribuția lunară medie a industriei de ţigarete la bugetul central se ridică la 250 milioane de euro. Aceasta este însă piaţa legală.
Pentru că, în paralel cu scumpirea ţigărilor, piața neagră a țigaretelor continuă să crească, ajungând la 17,8% din total, în ianuarie 2016, potrivit datelor livrate de reprezentanţii industriei tutunului. În nordul ţării, principala sursă de aprovizionare cu ţigări de contrabandă este Ucraina. Un pachet de țigarete care costă în Ucraina 2,8 lei, se vinde dincoace de graniță cu 8 lei. În Suceava și Botoșani, în multe sate și comune, ponderea produselor ilegale ajunge și la 90%.