Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, Adrian Streinu Cercel, a declarat că femeia diagnosticată cu coronavirus, medic la Spitalul Dimitrie Gerota din Capitală (MAI), se află în stare generală foarte bună.
Conform b1.ro, acesta s-a referit şi la momentul în care România se va confrunta cu cele mai multe cazuri de Coronavirus.
„Prima informație este că starea generală este foarte bună, ceea ce este foarte important. În rest, continuăm ancheta epidemiologică pentru toți contacții, în așa fel încât să sperăm că nu vom mai avea alte cazuri colaterale.
Este evident că aceste cazuri se vor înmulți. Noi suntem pregătiți. Chiar în aceatsă dimineață am luat decizia de modificare a unor secții, în așa fel încât să le facem apte de a primi numai pacienți infectați cu coronavirus. Suntem cu arma la picior, ca să zic așa. Medicii sunt pregătiți, echipamentele sunt puse pe secție.
Din calculele actuale, este foarte greu de previzionat acest lucru, dar e foarte probabil ca într-o lună să avem mult mai multe cazuri”, a declarat Streinu Cercel într-o intervenţie telefonică la B1 TV.
Femeia medic gastroenterolog de la spitalul MAI a intrat în contact direct cu „pacientul 17”, care s-a întors recent din Israel, dar a minţit autorităţile că nu s-a deplasat în afara ţării.
În legătură cu acest episod, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus miercuri ca pacientul de 60 de ani a infectat cu noul coronavirus alte şase persoane.
„Cazurile noi de ieri (n.r. - marti) si cel de astazi (n.r. - miercuri)… avem vreo sase persoane care au fost infectate de acest pacient, de cazul index venit din Israel. Asta arata ca boala se transmite usor, contactul apropiat favorizeaza transmiterea infectiei.
Din fericire, cazurile de la noi au fost cel mult forme medii, care nu au pus in pericol viata persoanelor infectate”, a declarat Rafila la Digi24.
Barbatul este ofiter in rezerva al MAI si a fost confirmat cu coronavirus luni seara, 9 martie. El fusese internat la 5 martie in Spitalul de Urgenta Dimitrie Gerota avand simptomatologia total diferita fata de definitia de caz pentru pacientii infectati cu noul coronavirus.
La doar cateva zile dupa internare, ofiterul in rezerva a dezvoltat o simptomatologie pulmonara foarte agresiva. In acel moment, medicii au solicitat efectuarea testului pentru COVID-19.
Pana la aceasta masura, pacientul a sustinut in mod fals ca nu a calatorit recent in niciun stat din zonele considerate de risc maxim, dar ulterior adevărul a ieşit la suprafaţă şi s-a descoperit că acesta fusese în Israel.
Mai mult, bărbatul este si angajat al ADP Sector 4, institutie inchisa marti din aceasta cauza. El a fost prezent la serviciu la inceputul lunii martie si a impartit martisoare colegelor sale, actiune care sporeste semnificativ riscul de raspandire a virusului aparut in China.
Referitor la aceasta stire, Marian Goleac, directorul general ADP Sector 4, a precizat recent ca institutia a fost inchisa si s-a facut dezinfectie. Cu toate acestea, barbatul a intrat in contact cu cel putin 120 de persoane, majoritatea colegi de-ai sai. Intre timp, fiul, nora si nepotul barbatului de 60 de ani au fost confirmati cu noul coronavirus.
În ceea ce privește cazul „Pacientului 17”, cel care a infectat alte șase persoane după ce nu a declarat că a călătorit în Israel, țară de unde, cel mai probabil, a contractat virusul, Adrian Streinu Cerecel a declarat:””Face parte din scenariul pe care noi îl cunoaștem. Faptul că pacientul, la un moment dat, a fost identificat e un lucru foarte bun și am fost în măsură, ca în 24 d ore să identificăm foarte mulți dintre contacți.”