Cât va dura extrădarea lui Sorin Oprescu. Istoria agitată a marilor fugari de Justiția din România

Cât va dura extrădarea lui Sorin Oprescu. Istoria agitată a marilor fugari de Justiția din România sursă: arhivă

Foarte multe personaje importante, majoritatea din lumea politică și cea a afacerilor, au plecat peste granițelor înainte de-a primi condamnări. Mulți dintre ei au ajuns în țară și au executat pedepsele.

Procedurile mandatelor de arestare europene și de extrădare sunt de durată și depind de legile țării în care se află condamnatul. Soluționarea cererilor de extrădare are loc, potrivit legii statului solicitant, în condițiile și termenele stabilite de acest stat. Tocmai din acest motiv, din ce în ce mai multe nume sonore din România preferă să părăsească țara înainte de a primi o condamnare cu executare. Lista „marilor fugari” este una lungă, pe ea fiind nume sonore precum Cristian Rizea, Dragoș Săvulescu, Alina Bica sau Mario Iorgulescu.

Toto în această perioadă, Elena Udrea, fost ministru al Turismului, așteaptă să vadă când va fi extrădată în România. Momentan, se află în arest, în Bulgaria.

Cristian Rizea - extrădare

Fostul deputat PSD a fost condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare în 2019. Decizia a venit într-un dosar de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Cristian Rizea a fugit în Republica Moldova, însă președintele Igor Dodon i-a retras cetățenia lui Cristian Rizea.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cererea de extrădare a fost formulată şi comunicată autorităților din Republica Moldova ulterior decretului președintelui de retragere a cetățeniei moldave acordate. Persoana a formulat acțiune în justiție prin care a solicitat anularea acestui decret și, la data de 29.12.2021, s-a respins cererea lui Rizea. Hotărârea nu este definitivă. Totodată, dosarul constituit cu privire la cererea de azil formulată de Rizea a avut termen pe 29.12.2021. Soluție: apel respins. La 4 ianuarie 2022, Republica Moldova a comunicat că următorul termen fixat pentru soluționarea cererii de extrădare este 28.01.2022", a susținut Ministerul Justiţie la începutul acestui an.

Florian Tudor - extrădare

"A fost arestat provizoriu, în vederea extrădării către România la data de 27 mai 2021 şi este încarcerat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Mexic. Procedură în curs, de durată, din cauza legislaţiei străine care prevede termene mai lungi", se arată într-un comunicat emis de Ministerul Justiției la începutul lui 2022.

Florian Tudor este acuzat de coordonarea unei vaste rețele specializate în clonare de carduri și spălare de bani. Rețeaua acționa pe teritoriul mai multor state și ar fi creat un prejudiciu de zeci de milioane de dolari.

Radu Mazăre se află în arest

Fostul primar al Constanței a cerut azil politic în Madagascar, în 2017, în timp ce se afla sub control judiciar. Acesta nu s-a prezentat pentru a semna graficul de prezență, așa că a fost apelat de polițiști. Radu Mazăre le-a declarat că se află în Madagascar, unde face demersuri pentru a obține azil politic. Conform procedurii, polițiștii constănțeni au sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe 20 mai 2019, autoritățile din România au reușit să facă extrădarea.

Poliția Română a anunțat la acea vreme faptul că misiunea de aducere în țara s-a derulat conform planului, fără incidente. Transferul între autoritățile române s-a realizat pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București.

Radu Mazăre ispăşeşte în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor din Mamaia.

Nicolae Popa - extrădare

Extrădarea fostului director Gelsor a fost una cu multe încurcături. El a fost condamnat inițial în lipsă, , în anul 2006, la 15 ani de închisoare pentru fraudă, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbușirea Fondului Naţional de Investiţii. Ulterior, prin decizie definitivă, a fost condamnat de Tribunalul Giurgiu, la 10 ani şi patru luni de detenție. La puţin timp după prăbuşirea FNI, în anul 2000, Nicolae Popa a plecat din țară, doi ani mai târziu, pe numele său fiind emis un mandat internațional de arestare.

Nicolae Popa a fost arestat nouă ani mai târziu, în 2 decembrie 2009, în Indonezia. Extrădarea a avut loc câțiva ani mai târziu, fiind adus în țară în 22 aprilie 2011.

Alina Bica - mandat european de arestare

Fosta șefă DIICOT a fost condamnată definitiv la patru ani de închisoare cu executare în noiembrie 2019. Pedeapsa a fost aplicată în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. După condamnare, a fost dată în urmărire generală și a fost reținută în 2020 în Italia. Alina Bica a fugit din România la începutul lui 2018, iar o perioadă s-a aflat în Costa Rica, împreună cu Elena Udrea.

Alina Bica nu a fost extrădată în România. Instanța italiană a recunoscut sentința și a decis executarea pedepsei în Italia. Hotărârea instanței italiene este definitivă.

Daniel Dragomir - mandat european de arestare

Fostul colonel SRI a fost dat în urmărire internațională în iunie 2020 după ce a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare. "A fost arestat la data de 3 februarie 2021, în Italia (informare din surse deschise - s-a predat poliției italiene însoțit de avocat). Soluționarea mandatului european de arestare este pe rolul Curții de Apel Bari. Procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța emitentă și instanța de executare”, a informat Ministerul Justiției la începutul acestui an.

Mario Iorgulescu - mandat european de arestare

Fiul lui Gino Iorgulescu a fost trimis în judecată în august 2020 fiind acuzat de omor și conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe. Acesta a produs un accident mortal în noaptea de 7 spre 8 septembrie 2019. După accident, Mario Iorgulescu a fost transferat de familie în Italia, de unde nu s-a mai întors.

"După condamnarea definitivă, instanța de executare a emis un nou mandat european de extrădare în baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea, conform hotărârii pronunțate împotriva sus-numitului. Ministerul Justiției asistă autoritățile implicate în procedură. Judecătoria Sect. 3 a emis un alt mandat european de arestare cu privire la aceeași persoană și care se află pe rolul instanței din Milano, în Italia. Se așteaptă rezultatul expertizei, care să stabilească dacă Iorgulescu, în prezent internat, după o primă suspendare a judecății pentru 6 luni, are capacitatea de a înțelege, de a voi și de a sta în judecată. Termenul pentru ambele proceduri este 31.05.2022. Procedură în curs", se arată într-un comunicat al Ministerului de Justiție.