Cand trebuie sa apelezi la toxina botulinica si la ce rezultate sa te astepti

Efectele cremelor care sustin ca „amelioreaza” aspectul ridurilor nu exista spun specialiştii

Monica Iagar, multipla campioana europeana la saritura in inaltime, a apelat de curand la un cunoscut chirurg estetician si a povestit că este multumita de faptul ca nu isi simte chipul imobil, ci se poate exprima in continuare asa cum doreste.

Cand trebuie sa apelezi la toxina botulinica

De fiecare data cand zambim, radem sau ne incruntam, muschii delicati de sub piele se contracta, dand nastere ridurilor si pliurilor cutanate de expresie. De-a lungul timpului, contractia constanta si sustinuta a acestor muschi poate duce la adancirea pliurilor si la permanentizarea acestora. Efectele cremelor care sustin ca „amelioreaza” aspectul ridurilor nu exista, ci sunt mai degraba rezultatul efectului placebo. Tratamentul care ofera rezultate vizibile si de durata pentru ridurile de expresie, in special pentru cele din jumatatea superioara a fetei, este toxina botulinica.

Ce este toxina botulinica

 Inainte sa fie folosita in medicina estetica, toxina botulinica a fost utilizata o buna perioada de timp in medicina de recuperare. Este o proteina produsa de bacteria Clostridium botulinum, care se introduce prin injectare in zonele cu probleme si blocheaza transmiterea impulsurilor nervoase de la nervi la musculatura faciala raspunzatoare de ridurile de expresie. Pielea ramane astfel intinsa si neridata, iar regiunea tratata este intinerita cu aproximativ 5-10 ani, in timp ce musculatura faciala netratata continua sa se contracte normal.

Ce trebuie sa stii inainte sa apelezi la o astfel de interventie?

„Este vorba despre un tratament simplu, nechirurgical, ce se aplica  persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani pentru a estompa si elimina ridurile de pe frunte si gat, dintre sprancene, cele din coltul extern al ochiului precum si ridurile fine de sub ochi.”, explica dr. chirurg estetician Calin Dobos.

Efectul toxinei botulinice este vizibil in 2-14 zile de la injectare si dureaza in medie 6 luni. Aceasta schimbare se instaleaza diferentiat de la caz la caz, in functie de varsta, sex, dar si calitatea pielii. Evaluarea corecta se realizeaza efectuand fotografii de control inainte si dupa tratament, la 7 si 14 zile. Pacientul isi poate relua activitatea normala imediat dupa injectare, dar va trebui sa evite in urmatoarele zile masajul local, expunerea la soare, sauna. Efortul fizic este permis, iar machierea si demachierea trebuie realizate cu manevre precaute.

Avantaje și riscuri ale procedurii

Injectarile cu toxina botulinica sunt foarte usor tolerate de majoritatea pacientilor, iar timpul acordat interventiei, cat si raportul pret-rezultat situeaza acest tratament in topul alegerilor pentru eliminarea ridurilor.

La 42 de ani, Monica Iagar, multipla campioana europeana la saritura in inaltime, a apelat la aceasta operatiune urgenta de stergere a ridurilor: „Injectarile au durat doar 1 minut! Rezultatele au aparut treptat, iar ceea ce imi place este faptul ca nu imi simt chipul imobil, ci ma pot exprima in continuare asa cum vreau".

Dezavantajele sunt limitate la caracterul reversibil si implicit la costurile de reinjectare. In cele mai multe dintre cazuri insa, caracterul temporar este de dorit, tocmai pentru ca aspectul sa poata fi modelat in plus sau in minus de la o sedinta la alta, in functie de dorintele si nevoile pacientului. Putem obtine efect de ridicare a sprancenelor sau sa tratam doar zona de incruntare dintre sprancene – individualizarea rezultatelor.

Efectele secundare sunt pasagere si pot consta in umflarea discreta si temporara (2 zile) a zonei sau aparitia vanatailor la locul de injectare. Efecte secundare mai serioase constau in caderea pleoapei sau diplopie (vedere dubla), dar ele nu necesita niciun tratament, deoarece dispar de la sine.