La o dezbatere publică care a avut loc la Constanța, Ministerul Transporturilor a prezentat care sunt proiectele care vor avea prioritate la finanțare, în următorii șase ani. România va beneficia de fonduri europene nerambursabile în valoare de zece miliarde de euro.
Ministerul Transporturilor a pus la punct un master plan de transport, pentru următorii șase ani, care include construcția cu prioritate a unor autostrăzi.
În acest sens, banii vor veni și din bugetul Uniunii Europene în cadrul programului Transport 2021-2027.
Estimările oficialilor de la transporturi prevăd construirea sau reabilitarea unor drumuri naționale, construcția de noi autostrăzi sau modernizarea rețelei de căi ferate.
Astfel, sunt prevăzuți a se construi 403 km de drumuri noi sau reabilitate, în cadrul rețelei europene de transport TEN-T.
De asemenea, vor fi reabilitați 424 kilometri de căi ferate și 150 de kilometri de tren metropolitan.
Ministerul Transporturilor a mai anunțat că vrea să cumpere 40 de garnituri de trenuri și să modernizeze opt porturi, care sunt considerate esențiale.
Autostrăzile noi sunt prioritare
În programul de Transport, România poate beneficia de zece miliarde de euro, care nu vor ajunge pentru toate proiectele dorite de oficialii români.
Din această sumă, 4.4 miliarde de euro vor fi direcționate spre construcția de autostrăzi.
”Programul de Transport are asigurați circa 10 miliarde euro, bani care nu vor ajunge pentru toate proiectele incluse – acestea vor fi finanțate în funcție de gradul de maturitate al fiecăruia. În schimb, sunt posibile realocări de fonduri între programele europene – de exemplu, anul acesta Mministerul Transporturilor a luat încă 500 milioane euro din alte programe actuale unde nu au fost cheltuiți banii, iar aceste fonduri au ajuns să fie investite tot în infrastructură deși inițial aveau altă destinație”, a declarat un fost secretar de stat.
Care sunt autostrăzile prioritare
Ministerul Transporturilor a mai anunțat care sunt prioritățile în materia construcției de autostrăzi.
Este vorba despre loturile doi și trei din cadrul Autostrăzii Sibiu - Pitești, Autostrada A - care înconjoară municipiului București și Autostrada A8, Târgu Mureș - Iași - Ungheni.
Alte proiecte prioritare sunt drumul de mare viteză dintre Pitești și Craiova sau Autostrada Transilvania, potrivit Ziare.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a declarat că în următorii doi ani vor fi inaugurați foarte mulți kilometri de autostradă.
„Execuția la ministerul Transporturilor va fi dublă față de acum doi ani – 28 de miliarde. Faptul că noi anul trecut am semnat contracte de peste 10 miliarde de euro, pentru a da front de lucru pentru următorii ani, se va vedea în anii următori. În momentul în care semnezi aceste contracte, ai nevoie de bugete din ce în ce mai mari și aceste lucruri se vor vede. Anul acesta vor fi minimum 100 de kilometri de autostradă sau drum expres. Anul viitor vor fi mai mulți pentru că în 2024 și 2025 se vor termina foarte multe contracte. În anul 2022, la Ministerul Transporturilor s-au semnat contracte cât în 5 ani la un loc”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.