Renegocierea a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar putea fi inițiată din toamnă, dar nu pe o singură măsură și din motive bine justificate. Precizările au fost făcute de Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Afirmațiile sale vin să clarifice declarațiile ministrului Muncii, Marius Budăi, care susține că este nevoie de o ajustare a procentului de 9,4% din PIB, în care a fost încadrat bugetul de pensii.
O renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este un proces de durată care, probabil, va începe din toamnă. Pentru a iniția acest demers, va trebui să avem un pachet integrat, nu doar o singură măsură, a asubliniat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. El a precizat că nu este suficient să solicităm renegocierea PNRR ci să prezentăm și un motiv plauzibil.
„Probabil că, undeva din toamnă, se va pune problema acestei renegocieri (a PNRR - n. red.), pentru că procesul este unul de durată. La această renegociere nu se poate merge doar cu o măsură, gen că vreau ca în PNRR să fie introduse irigaţiile pentru agricultură. Nu. Va trebui să avem acest pachet de măsuri integrat cu care se va merge la această negociere şi, mai mult, să avem motivele pentru care noi solicităm renegocierea, bine consolidate”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
El a dat ca exemplu, pentru o astfel de solicitare de renegociere a PNRR, situația actuală din economie. Marcel Boloș a făcut referire la majorarea costurilor la materialele de construcție.
„Astăzi, dacă este să ne uităm la ceea ce se întâmplă în economie, discutăm numai de aceste creşteri ale preţurilor la materialele de construcţii, ceea ce ne îndreptăţeşte să cerem o revizuire a milestone-urilor pe care le avem pe proiectele de infrastructură de transport, spre exemplu. Exemplele pot continua cu astfel de reprioritizări şi regândiri de măsuri”, a mai spus Marcel Boloş după ședința de Guvern.
Renegocierea s-ar putea face și pentru pensii
De asemenea, el a mai exemplificat și cu situația legată de bugetul de pensii, despre care a precizat că „este un subiect intens discutat în spaţiul public”.
„Eu am prezentat Comisiei Europene faptul că, totuşi, avem o rată a inflaţiei pe un trend crescător şi nu este vina României, pe de o parte. Pe de altă parte, avem un număr estimat de cetăţeni care se găsesc în risc de deprivare materială, undeva în jur de 3,2 milioane de locuitori. Nu cred că suntem în situaţia în care să putem să asigurăm un ritm de creştere a veniturilor şi să ne încadrăm în acelaşi timp şi în cei 9,4% din PIB pe care i-am prezentat în PNRR”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.
Marius Budăi adeptul majorării procentului de 9,4%
Precizările făcute de ministrul Marcel Boloș vin să expliciteze afirmațiile colegului său de cabinet, Marius Budăi. În luna martie, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, scria că veniturile pensionarilor nu pot fi îngheţate aşa se arată în PNRR.
„Apreciez abordarea rezonabilă a domnului ministru Marcel Boloş, care înţelege că veniturile pensionarilor nu pot fi îngheţate zeci de ani, aşa cum scrisese în PNRR fostul ministru de la USR. Am convingerea că, de acum înainte, cele două ministere vor avea o bună colaborare în dialogul cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a înlătura această nedreptate făcută pensionarilor din România", a precizat Budăi.
În martie, la finalul unei întâlniri cu Nicolas Schmit, comisarul european responsabil pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, ministrul Muncii a anunţat că plafonul de 9,4% din PIB care limitează cheltuielile cu pensiile va fi flexibilizat.
Budăi a precizat că va demonstra Comisiei Europene că încadrarea pensiilor în procentul de 9,4% va duce la sărăcirea populaţiei.