Când se produce acvaplanarea. Ce trebuie să știi despre fenomen

Fenomenul de acvaplanare apare atunci când pe șosea există prea multă apă, iar viteza de deplasare este prea mare. Controlul mașinii în momentul apariției fenomenului de acvaplanare este foarte dificil, astfel că recomandarea este să evitați pe cât posibil apariția acestei alunecări pe apă.

Iată ce este bine de știut despre acvaplanare.

Acvaplanarea apare atunci când anvelopele mașinii nu mai fac contact direct cu asfaltul, deoarece între cele două suprafețe există o peliculă de apă. Cu cât aceasta este mai groasă, cu atât controlul este mai dificil și perioada de acvaplanare mai lungă. Acvaplanarea este semnalată de momentul în care mașina nu mai poate fi controlată.

 

Important despre acvaplanare

Viteza – cu cât viteza este mai mare pe timp de ploaie, cu atât riscul apariției fenomenului de acvaplanare este mai ridicat. Anvelopa trebuie să fie capabilă să elimine apa mai repede decât ea se strânge în fața ei. Astfel, dacă viteza crește este mai greu să evacueze apa.

Anvelopa – cu cât anvelopa este mai uzată și are un profil mai mic, cu atât mai greu îi este să evacueze apa. Recomandarea este ca profilul să nu fie mai mic de 2,5 mm, iar presiunea în pneuri să fie corectă.

Intensitatea ploii – cu cât ploaia este mai intensă, cu atât este mai mare riscul de acvaplanare. Recomandarea este să reduceți viteza în funcție de condițiile meteo.

Asfaltul – dacă acesta este murdar sau apa aduce noroi, riscul de acvaplanare crește.

Ce trebuie să faci în timpul acvaplanării

Este foarte important ca în momentul acvaplanării să nu bruschezi comenzile mașinii. Cuvântul de ordine trebuie să fie finețea, chiar dacă situația dă naștere altor reacții. Controlează foarte fin direcția și, foarte important, nu frâna deloc. Asta doar va face situația și mai dificilă. Chiar dacă este greu de acceptat pentru creier, este mai bine să nu reacționezi. Așteaptă să recâștigi controlul mașinii și apoi acționează mai accentuat frâna și direcția mașinii pentru a schimba traiectoria, anunță drpciv.ro.

Atunci când apare fenomenul de acvaplanare poate fi prea târziu să mai faci ceva. De aceea, este mai bine să conduci temperat pe ploaie și să încerci să eviți acvaplanarea. Asta te poate salva de accidente.