Cand sa-ti lasi copilul singur

Varsta poate varia, dar important este sa stie foarte clar ce are voie si ce nu are voie sa faca.

Accidentele celor mici, de cele mai multe ori cu deznodamant tragic, decaderea parintilor din drepturi, sau procesele pentru custodie, sunt din ce in ce mai mediatizate si mai des intalnite, afirma cotidianul britanic „The Times”.

Daca inainte mamele se ocupau numai de gospodarie si de cresterea copiilor, in prezent, femeile sunt la fel de ocupate ca si barbatii, vor sa fie independente si sa aiba cariere de succes. Noi am crescut cu „cheia la gat”, dar cum stim acum cand sunt copiii nostri suficient de mari incat sa fie lasati singuri acasa?

Bebelusii trebuie supravegheati

Daca ai un copil sub varsta de 3 ani nu te gandi sa-l lasi nesupravegheat nici macar pentru zece minute. „Am oprit sa cumpar ceva de la magazin si l-am lasat pe baietelul meu de un an si jumatate dormind in scaunul special, pe bancheta din spate. Am zis ca nu lipsesc mai mult de cinci minute si nu am incuiat masina ca sa nu-l trezeasca alarma. Cand m-am intors, un barbat era pe jumatate in masina si se uita la fiul meu. M-am speriat ingrozitor, am inceput sa tip la el sa iasa, iar el imi spunea ca era ingrijorat din cauza bebelusului lasat singur. Poate avea dreptate si doar se uita la el, dar daca era vreun nebun, daca disparea copilul?”, povesteste o mama trezita la realitate.

Specialistii britanici sunt de parere ca, in acest caz, ar fi fost mult mai probabil ca micutul sa se trezeasca si, speriat si singur, sa planga pana se ineca, sa se panicheze si sa nu mai respire corect.

Picii experimenteaza

Copiii intre 4 si 7 ani sunt lasati incuiati in casa pentru perioade scurte. Chiar daca inchizi geamurile, ascunzi toate obiectele care le-ar putea face rau, cei mici gasesc intotdeuana solutia unei „distractii”.

„„Fetita cu chibrituri” este povestea cu care nu trebuie sa-i adormi pe cei mici. Crezi ca ei nu stiu unde tii brichetele sau nu stiu cum sa le foloseasca? Nu trebuie sa te indoiesti niciodata de abilitatile lor. De cate ori nu ai auzit de copii care au facut covorul scrum sau au taiat perdeaua franjuri? Acestea sunt insa cazurile fericite, cand doar covorul si perdeaua au avut de suferit”, afirma psihoterapeutul Dana Marin.

RECOMANDARE

Invata-l sa se descurce singur Varsta optima pentru a fi invatati sa isi poarte si singuri de grija variaza de la copil la copil. Unii pot fi mai fricosi, altii mai descurcareti. In general, intre 7 si 10 ani, copiii inteleg ce este bine si ce este rau. Nu trebuie sa exagerezi cu atentia, iar daca il duci de mana  si la liceu, categoric exista o problema.

„Daca nu ii formezi de mic reflexul sa se asigure cand traverseaza strada, este greu de crezut ca se va uita mereu in stanga si in dreapta, atunci cand mai creste putin. Daca nu ii spui in fiecare zi, cand este mic, sa nu deschida, usa strainilor sau sa nu vorbeasca cu necunoscuti pe strada, probabil nu va refuza cand un strain se va oferi sa-l duca acasa de la scoala”, afirma Dana Marin.

Este o mare diferenta intre a neglija si a-i lasa „sa se invete descurcareti”, dar granita dintre acestea trebuie stabilita de fiecare parinte. In zilele noastre nu sunt mai multe pericole pentru copii, ci doar parinti mai ocupati si mai preocupati de asigurarea unui trai cat mai bun.