Când începe "Prima casă 4"

Cea de-a patra etapă a programului guvernamental prin care tinerii care doresc să-şi cumpere o locuinţă va demara cel mai târziu pe data de 9 mai. Potrivit hotărârii de Guvern publicată vineri în Monitorul Oficial, într-un termen de 15 zile se va aproba protocolul între Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) şi băncile care vor participa la "Prima casă 4".

Noua variantă a programului aduce modificări importante faţă de condiţiile de până acum. De exemplu, în cadrul programului "Prima casă 4", îşi pot achiziţiona o locuinţă şi tinerii care au deja un apartament în proprietate, cu condiţia ca acesta să nu depăşească suprafaţa de 50 mp.

În plus, garanţia va fi împărţită între stat, prin FNGCIMM, şi instituţia care oferă creditul.

Totodată, băncile vor putea transfera creditele acordate în cadrul "Prima casă" către alţi finanţatori, cu condiţia ca aceştia din urmă să notifice clienţii şi să nu le schimbe condiţiile de creditare.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, după şedinţa de guvern în cadrul căreia au fost adoptate normele metodologice de aplicare a noii variante a programului, că, în urma împărţirii garanţiei cu băncile, urmează să fie acordate garanţii noi în valoare de 1,5 miliarde de euro.

Ce dobânzi va avea "Prima casă 4" Dobânzile maxime stabilite de Executiv pentru noua fază a programului destinat tinerilor sunt neschimbate faţă de variantele anterioare ale programului.

Astfel, pentru creditele în euro, băncile pot cere o dobândă echivalentă cu rata Euribor la 3 luni plus cel mult 4 puncte procentuale pe an. Pentru creditele în lei dobânda maximă va fi marja Robor la 3 luni plus 2,5 puncte procentuale.

Guvernul mai precizează în hotărârea care modifică şi completează Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă" că aceste norme din 2009, care au fost modificate în repetate rânduri timp de mai puţin de doi ani, vor fi republicate în Monitorul Oficial, dându-se textelor o nouă numerotare.