Când este bine să faci un consult ginecologic și la ce să te aștepți

foto: pixabay.com

O vizită la ginecolog este recomandată anual și de fiecare dată când o femeie are îngrijorări cu privire la probleme legate de sarcină, fertilitate, menstruație și menopauză, planificarea familială, inclusiv contracepția, sterilizarea și întreruperea sarcinii.

Construirea unei relații cu medicul ginecolog permite unei fete sau unei femei să fie mai confortabilă să pună întrebări despre menstruație, sexualitate și așa mai departe și oferă un punct de contact dacă simptomele apar în viitor.

De asemenea, oferă medicului șansa de a ghida bunăstarea generală a unei femei pe termen lung, prin consiliere cu privire la probleme importante de sănătate și stil de viață.

Ginecologii  oferă în mod frecvent atât asistență ginecologică, cât și asistență medicală generală, inclusiv medicină preventivă pentru femei și diagnostic sau tratament pentru probleme precum durerea de cap, durerea de spate, schimbările de dispoziție și acnee.

La ce vârstă pot merge la ginecolog?

Un ginecolog poate trata o fată sau o femeie la orice vârstă. Specialiștii recomandă începerea vizitei la un medic ginecolog de la vârsta de 13 până la 15 ani.

La orice vizită cu medicul ginecolog, merită amintit:

-O relatare sinceră a problemelor dumneavoastră de sănătate și a stilului de viață îi oferă ginecologului o idee mai bună despre situația dumneavoastră și îi permite să vă ajute mai mult.

-Un examen ginecologic, inclusiv Papanicolau, poate fi inconfortabil, dar de obicei nu este dureros.

-Mirosul corporal este natural. Dacă indică o problemă, medicul ginecolog trebuie să știe.

-Cel mai bine este să evitați activitatea sexuală, folosirea unui duș vaginal sau utilizarea tampoanelor cu 2 zile înainte de un examen ginecologic.

Când să începeți testul Papanicolau

Este important să înțelegem că recomandările pentru Papanicolau s-au schimbat de multe ori în ultimul deceniu. Ca urmare, multe mame rămân nesigure cu privire la momentul în care fiica lor ar trebui să înceapă această examinare. Recomandarea actuală este de a începe testele Papanicolau la vârsta de 21 de ani, indiferent de activitatea sexuală sau de nevoile contraceptive.

Există momente în care un examen pelvian (evaluarea organelor genitale) ar putea fi justificat, dar acest lucru nu este în scopuri de screening Papanicolau. În plus, vaccinarea cu papilomavirus uman (HPV) este recomandată în timpul adolescenței pentru a ajuta la prevenirea cancerului de col uterin în viitor, informează medicalnewstoday.