Ieșenii rămân cu buza umflată din nou. Adio, parcare în centrul orașului, lângă Palatul de Justiție, unde e mereu aglomerat și abia prinzi un loc! Radu Sacagiu va construi un turn cu 13 etaje pe un teren „donat” din bunăvoința primarului Mihai Chirica.
Radu Sacagiu și Ioan Hatmanu, doi dezvoltatori imobiliari, câștigă aproximativ 6 milioane de euro dintr-un turn cu 13 etaje, unde metrul pătrat valorează 2.000 de euro.
„Pe Sacagiu, terenul l-a costat fix zero lei, fiind dat la schimb de Mihai Chirica. Speculantul cumpărase de la Fundația Caritatea o palmă de pământ în fața Sinagogii din Tg. Cucu, pe care se află un obelisc și o piațetă. Nu se putea construi nimic
* Primarul s-a arătat mărinimos și i-a dat un teren pe care se poate construi cu un profit uriaș. Ieșenii nu au nicio parcare amenajată în jurul Palatului de Justiție
* PUZ-ul lui Sacagiu și Hatmanu, pentru 13 etaje intră acum în Consiliul Local
* Mihai Chirica se apără: „Este certificat de urbanism pentru parcare cu două niveluri și piațetă”, „nu răspund eu de evaluările terenurilor”
* În realitate, făcuse schimbul deja, dar îl ținea ascuns, iar primarul poate respinge evaluările aberante. Terenul Primăriei din Tg Cucu nu valorează 200 de euro, conform schimbului, ci 2.000 de euro/mp Cazul Sacagiu – bloc de 13 nivele pe Elena Doamna este de manual pentru felul în care o administrație slujește mai mult interesele imobiliarilor decât pe ale cetățenilor. Primăria Iași a făcut praf un proiect de utilitate publică – parcare în zona Elena Doamna, pentru cei care vin la Palatulde Justiție, o zonă mereu aglomerată – și i-a îmbogățit pe Radu Sacagiu și asociatul său, Ioan Hatmanu, cu milioane de euro.
Manevra s-ar fi făcut simplu și eficient: Primăria i-a dat într-un schimb dezavantajos un teren extrem de valoros, cu ieșire la stradă, numai bun pentru bloc, și a primit de la acesta un teren cu valoare comercială zero: cel din parcul din fața Sinagogii Mari, unde se află obeliscul în memoria evreilor asasinați la Iași în timpul pogromului.
„Nu toate terenurile care sunt în centrul orașului sunt de 600 de euro/mp. Unele costă în sistem real doi euro/mp, pentru că nicicând nu se va putea construi pe acestea. Aici este marea țeapă trasă de Primărie ieșenilor. Dacă ai teren în fața unui palat în vestul Europei, asta nu înseamnă că acel teren valoarează ceva, pentru simplul fapt că niciodată nu se va face nimic pe el”, spune arhitectul Andrei Cihodaru, potrivit reporteris.ro.
Sursa: reporteris.ro