Cancerul vine prin aluniţe!

Ultravioletele de la solar sau cele de la soare sunt cauza directă a melanomului malign, o formă agresivă de cancer.

Un milion de oameni mor anual din cauza melanomului malign. Există însă semne clare ale acestei afecţiuni care ar trebui să ne trimită direct la medic.

Expunerea repetată la soare accelerează şi accentuează semnele îmbătrânirii, dar are şi consecinţe mai grave. Specialiştii spun că 90% dintre cancere de piele sunt cauzate de expunerea la soare, fără măsuri de protecţie.

Riscul se dublează dacă aţi suferit arsuri solare până la vârsta de 18 ani. "Melanomul afectează persoanele tinere, între 30 şi 40 de ani, chiar atunci când au o carieră şi îşi întemeiază o familie. La noi, cele mai afectate sunt femeile", explică dermatologul Mihaela Leventer, preşedintele Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirugicală.

Printre factorii care sunt responsabili de cancerul cutanat se numără şi bronzarea la solar şi expunerea la soare fără protecţie, la ore critice. Solarul e extrem de nociv pentru persoanele sub 18 ani şi pentru cei cu aluniţe, la fel de periculos precum fumatul sau consumul de droguri, mai avertizează dermatologul, care spune că în alte ţări cei sub 18 ani nu au voie la solar.

Expunerea intermitentă la soare este şi ea dăunătoare. "Exact cum fac românii. Se duc repede un weekend la mare şi atunci fac plajă până se prăjesc", mai comentează medicul. Pericolul e şi mai mare la copii, despre care specilaiştii spun că, până în doi ani, nu au ce căuta la plajă. După această vârstă trebuie să îi protejaţi permanent.

Fiţi foarte atenţi şi atunci când alegeţi crema de protecţie. Ea trebuie să vă protejeze atât de razele ultraviolete tip B, dar şi A, pentru că cele din urmă pătrund mult mai adânc în piele.

Încercaţi, de asemenea, să evitaţi plaja atunci când razele soarelui sunt foarte puternice (între 10 şi după 16:00). Semne de alarmă Dacă aveţi aluniţe care îşi schimbă culoarea în timp şi au margini neregulate, mergeţi la dermatolog. "Se face o dermatoscopie, cu ajutorul unei lupe speciale, iar medicul îşi dă seama imediat dacă sunt probleme. Dacă există suspiciuni, se recomandă biopsie, pentru a se stabili dacă e vorba despre melanom malign", explică Liliana Popa, dermatolog la Centrul Medical Bioderm, unde se desfăşoară Zilele Protecţiei Solare.

17 medici efectuează gratuit examinari ale aluniţelor. Anul trecut, din 300 de bucureşteni testaţi, 10% au fost depistaţi cu probleme serioase ale pielii. Citiți și:

  • Cu alunițele, la control! Program gratuit de depistare a cancerului de piele
  • Îți rupi o aluniţă. AFLĂ ce boală riști să faci