Cancerul, "moarte sigură" pentru români

Aproape 20% dintre români cred că nu ai cum să supravieţuieşti cancerului. Controalele periodice sunt văzute ca o metodă de prevenţie însă puţini le respectă.

Termenul în sine de cancer stârneşte fiori în rândul românilor: 18% dintre cei care au răspuns unui sondaj publicat ieri cred că este moarte sigură, 64% spun că se poate trata doar în anumite stadii ale bolii, în timp ce doar 10 din 100 sunt de părere că se poate vindeca.

Sondajul de opinie realizat de IMAS referitor la ce cred românii despre cancer, dar şi despre prevenire şi tratament, a fost prezentat de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.

Doar 1/3 dintre cei cu istoric de cancer merg la medic

În ceea ce priveşte prevenţia, 96% dintre respondenţi consideră controalele periodice la medic cea mai bună metodă de prevenire şi depistare a bolii, 86% cred că vegetalele ţin cancerul la distanţă, iar 81% sunt convinşi că renunţarea la fumat face asta.

Deşi pun controalele periodice în topul măsurilor de prevenire, foarte puţini merg la medic. De exemplu, doar o treime din cei cu istoric familial de cancer obişnuiesc să meargă la medic preventiv. Surprinzător, românii îşi păstrează însă optimismul în ceea ce priveşte tratarea cancerului în viitor.

69% cred că boala s-ar putea trata cu uşurinţă în România, în condiţiile în care ar exista tehnologii moderne. România e mai mult opţiunea persoanelor peste 45 de ani, în timp ce tinerii înclină în favoarea tratamentului în străinătate. Justificat, spun specialiştii, care cred că bolnavii de cancer sunt marginalizaţi, chiar dacă şansele de vindecare au crescut de la 10%, acum 100 de ani, la 60%, acum.

"La noi, multe medicamente lipsesc cu desăvârşire din farmacii şi nici cele mai ieftine dintre ele nu mai sunt aduse de distribuitori pentru că nu generează profit. În aceste condiţii, foarte mulţi bolnavi sunt nevoiţi fie să-şi întrerupă tratamentul, fie să îl ia cu întârziere. Bolnavii nu-şi găsesc medicamentele şi din cauza întârzierilor la decontarea reţe telor", spune preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Prevenţia, în derivă

În România, anul trecut, erau, oficial, 420.000 de bolnavi de cancer, dintre care 96.000 noudiagnosticaţi. Nu există pro grame de screening, iar în aceste condiţii statul cheltuieşte mult pe molecule scumpe.

"Creşterea ratei de vindecare la 60% nu se datorează tratamentului, ci prevenţiei. Din păcate, la noi screeningul se face la nivel individual, fiecare de capul lui. Pentru ca un program de screening să dea roade e nevoie să se întindă pe 10-15 ani şi să cuprindă controale regulate o datăde două ori pe an", explică oncologul Şerban Negru.