TEHNICĂ DE TOP. Examinarea cu aparate ultramoderne iradiază puţin pacientele şi le permite medicilor să vadă în detaliu structura sânilor.
Pacienţii din România au acum la dispoziţie unul dintre cele mai bune mamografe digitale din lume, care depistează cu mai multă acurateţe cancerul la sân. Deocamdată, aparatul există doar într-un spital privat, Euroclinic, din Bucureşti. Spre deosebire de aparatele mai vechi, mamograful digital poate reda foarte clar imaginile, iradierea este mică, iar rezultatele se primesc pe loc.
O examinare cu mamograful digital nu durează mai mult de 20 de minute. După efectuarea investigaţiei, imaginile sunt trimise imediat în camera medicilor care încep interpretarea. Un astfel de examen ajunge să coste 300 de lei.
Util şi femeilor cu implant mamar
Imaginile obţinute cu ajutorul mamografului digital sunt impecabile, examenul este mai rapid, iar pe film sunt trecute inclusiv dozele de iradiere la care pacienţii au fost supuşi. Şi femeile care au implant mamar au de câştigat, pentru că, prin noua tehnică, compresia este mult mai uşoară decât în cazul aparatelor calsice. Mamograful digital are şi o capacitate uriaşă de stocare, ceea ce permite compararea imaginilor de la o examinare la alta, fără să mai fie nevoie ca pacientele să păstreze filmul.
Primul pacient care a fost testat la un astfel de aparat la Euroclinic a fost chiar un bărbat, suspect de o afecţiune a sânului. Din vară, de când a fost adus aparatul, cererea pentru mamografii a crescut, susţin reprezentanţii spitalului. „Dacă la început erau programate cinci femei pe săptămână, acum există cam cinci programări pe zi“, ne-a declarat Doina Popa, medic specialist în radiologie şi imagistică medicală, la Spitalul Euroclinic din Bucureşti. Până acum au fost examinate prin noua tehnică peste 200 de persoane. Semnele cancerului, mai uşor de identificat
Medicii specialişti în radiologie şi oncologii recomandă femeilor să îşi facă un screening mamar după vârsta de 35 de ani, o dată la 12 luni. „Cu mamograful digital putem să vedem mai bine anumite microcalcificări (puncte de calciu), adunate în ţesuturi, iar acestea pot fi semne pentru un cancer“, explică medicul Doina Popa.
Avantajul noului aparat este că permite medicului să „jongleze“ cu imaginile: să mărească zona de interes, să modifice contrastul, să măsoare diferite aspecte, astfel încât să poată observa în detaliu structura sânilor. Acest examen descoperă cancerul mamar în stadii incipiente, când boala poate fi vindecată. „Cea mai mare problemă este că majoritatea femeilor nu vin la screening din obişnuinţă, ci pentru că prezintă sângerări sau dureri“, atrage atenţia medicul Doina Popa. Înainte de examenul mamografic, nu este indicat să folosiţi deodorant, creme sau diverse pudre pe torace sau axilă.
ATENŢIONARE
Moştenirea genetică şi obezitatea cresc riscul de cancer Femeile care riscă să sufere de cancer la sân sunt cele care au în familie rude cu această boală ori cu cancer ovarian, cele care au avut prima menstruaţie mai devreme de 12 ani ori au născut primul copil după 30 de ani. Menopauza apărută după 50 de ani reprezintă, de asemenea, un risc, la fel ca şi folosirea de anticoncepţionale, consumul de alcool, tutun, predispoziţia spre obezitate. Până la vârsta de 35 de ani, dacă simţiţi dureri, observaţi modificări ori scurgeri la nivelul sânilor, este recomandat să faceţi ecografii mamare. Mamografia şi ecografia mamară sunt două examene complementare, pe care le puteţi face numai la recomandarea medicului.