Dermatologii de la Spitalul Colentina fac tratamente cu un aparat nou, care actioneaza asupra afectiunilor pielii.
Un nou aparat care actioneaza pe baza unei lumini poate trata cancerele cutanate de la nivelul fetei, lasand urme mai putin vizibile decat bisturiul.
Aparatul functioneaza de cateva saptamani la Spitalul Colentina, din Bucuresti, si trateaza doar cancerele de piele superficiale, in stadiu incipient. Specialistii il folosesc in special in tratarea tumorilor de pe fata, deoarece lasa urme incomparabil mai mici decat o operatie clasica.
In plus, tratamentul cu acest aparat este mai recomandat varstnicilor sau persoanelor cu afectiuni multiple, care nu ar suporta o interventie obisnuita.
Aparatul mai poate trata acneea sau poate reintineri tenul, dar aceasta metoda nu este inca valabila in Romania. Interventia nu este inca decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Astfel, la o sedinta in care se trateaza o leziune medie, pacientul plateste in jur de 300 de euro.
Lumina ataca celulele anormale
Aparatul de terapie fotodinamica actioneaza pe baza unei substante care reactioneaza numai cu celulele canceroase. „Se aplica pe piele, exact pe leziune, o substanta speciala care intra in reactie preferential cu celulele anormale, pe care le marcheaza. Aceste celule sunt distruse ulterior sub actiunea luminii emise de aparat”, explica Carmen Salavastru, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina.
Lumina poate fi mentinuta pe leziune de la cateva minute pana la zeci de minute, sedintele putandu-se repeta, daca leziunile sunt mai grave. „Este cazul leziunilor canceroase, intrucat o singura sedinta este eficienta pentru a rezolva leziunile premaligne ale pielii”, subliniaza medicul.
Trateaza si afectiuni cauzate de expunerile la soare Deoarece lumina emisa de dispozitiv nu actioneaza in adancimea tesutului, aparatul este folosit numai in tratarea tumorilor de suprafata, extinse, si nu a celor profunde.
Numai anumite cancere cutanate pot fi tratate, avertizeaza specialistii, iar cel mai periculos tip de cancer, melanomul, se trateaza prin alte metode mai invazive.
Mai mult, prin terapia fotodinamica se trateaza si afectiunile la care exista riscul sa se transforme in timp in cancer, cum sunt cele cauzate de expunerea la soare (de exemplu, cheratoza actinica).
Aparatul este preferat de specialisti mai ales in cazul cancerelor de piele la nivelul fetei, unde exista o mai mare grija sa nu se lase cicatrice evidente.
Dupa expunerea la lumina emisa de dispozitiv, „urmele” lasate sunt minore, cum ar fi zone depigmentate sau schimbari vagi de textura. Fata de alte metode, aparatul arata precis cat de intinsa este leziunea. „In procedura clasica, putem vedea cu ochiul liber leziunea, dar nu putem observa eventuale cuiburi tumorale aflate in vecinatatea leziunii vizibile. Lampa ne ajuta sa vedem daca am tratat tot.
Dupa ce aplicam substanta, putem observa cu surprindere ca mai sunt cuiburi de celule anormale la distanta, chiar daca tegumentul parea normal”, spune medicul Carmen Salavastru. Interventia se poate combina cu alte metode, cum ar fi eletrocauterizarea, si se face in regim de internare de o zi.