Un grup de oameni de ştiinţă susţin că au reuşit să vindece cancerul de piele avansat pentru prima oară, folosind celulele clonate ale pacientului. În acest fel, un bărbat de 52 de ani s-a vindecat după doi ani de zile de tratament, relatează BBC.
Cercetătorii americani au detaliat procesul în revista New England Journal of Medicine, arătând că au luat câteva celule sănătoase ale pacientului, au făcut 5 miliarde de copii şi apoi le-au pus la loc. Totodată, ei au explicat că şi sistemul imunitar joacă un rol important în lupta împotriva cancerului.
Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle s-au concentrat asupra unui anumit tip de celule, limfocite T de tipul CD4+ T. Dintr-o mostră de astfel de celule, medicii au selectat celulele CD4+ care ar fi putut să atace în mod chimic suprafaţa celulelor melanomului.
Acestea au fost înmulţite în laborator, după care au fost injectate în organismul bolnavului fără alt tratament complementar. Două luni mai târziu, scanarea zonei afectate arăta că tumoarea a dispărut, iar după doi ani pacientul era vindecat în totalitate.
Cu toate acestea, autorii studiului au arătat că tehnica lor a fost aplicată unui pacient cu unu anumit tip de sistem imunitar şi cu un anumit tip de tumoare şi că această soluţie ar putea fi valabilă doar pentru un număr mic de oameni care suferă de cancer de piele.
Este pentru prima dată când o terapie pe bază exclusiv de celule clonate ale sistemului imunitar al bolnavului se dovedeşte a fi inofensivă şi eficace, a spus unul dintre cercetători.
"În cazul acestui pacient am avut noroc, însă am vrea să confirmă efectivitatea acestui proces în cadrul unui studiu mai complex", a declarat doctorul Cassien Yee, cel care a condus acest proiect.
(12:08)