Studiu: Administrarea excesivă de vitamine și suplimente poate crește riscul apariției cancerului pulmonar

Consumul pe termen lung a anumitor produse ce conțin vitamina B crește riscul de apariție a cancerului pulmonar la bărbați. În studiul publicat în revista "Journal of Clinical Oncology", cercetătorii americani au avertizat fumătorii, oricum expuși acestui risc, să nu consume vitaminele B6 și B12.

 

Cercetătorii, în frunte cu Theodore Brasky, de la Universitatea de Stat din Ohio, au declarat că produsele care conțin vitamina B nu protejează oamenii de cancerul pulmonar așa cum s-a crezut anterior. Din contră, acest tip de vitamine poate fi dăunător. Oamenii de știință au analizat datele a peste 77.000 de bărbați și femei care au participat la un studiu de tip descriptiv. Scopul a fost acela de a detecta legătura dintre vitamină și alți nutrienți complementari, precum și legătura dintre aceasta și riscul de apariție a cancerului.

La începutul studiului, care a avut loc între anii 2000 și 2002, participanții au menționat vitaminele și dozele pe care și le-au administrat în ultimii 10 ani. În medie, dozele erau mai mari decât prescriau recomandările autorităților sanitare din Statele Unite.

Cercetătorii au strâns și alte date, inclusiv înălțimea, vârsta, obiceiurile alimentare și istoricul bolilor, precum și dacă participanții erau sau nu fumători. Cercetătorii i-au observat pe participanții la studiu și în anii următori, până la sfârșitul anului 2007, știind care dintre aceștia a avut cancer pulmonar. După aceea, toate aceste date au fost corelate.

Astfel, cercetătorii au descoperit că administrarea vitaminei B6 și B12 ca nutrient separat, mai degrabă decât ca pastilă de multivitamină, crește riscul de cancer pulmonar în rândul bărbaților cu 30-40 la suta. În cazurile în care participanții au luat vitamina B pe perioade lungi (10 ani) și la doze mari (20 miligrame B6 sau 55 micrograme B12 pe zi), riscul de cancer aproape că s-a dublat. De asemenea, cercetătorii au explicat că administrarea vitaminei B6 în dozele cele mai mari a dus la triplarea riscului de cancer pulmonar, față de cei care nu au luat suplimente. În ceea ce privește administrarea de vitamina B12, riscul de cancer a crescut de aproape patru ori.

Într-un comunicat de presă emis de universitate, domnul Braski a declarat că gradul de riscul pe care l-au descoperit este legat de consumul de vitamina B în doze mai mari decât cele existente în cazul administrării zilnice de multivitamine.

Acesta este un alt studiu care dă de gândit cu privire la efectele nocive ale consumului de vitamine și suplimente", a declarat Tillman Kun, șeful departamentului de epidemiologie din cadrul Centrului German pentru Cercetarea Cancerului din Heidelberg, după ce a citit concluziile acestui studiu.