Tehnicianul si-a reziliat ieri contractul cu Sportul Studentesc.
Eduardo Badescu, directorul tehnic al echipei Sportul Studentesc si, totodata, primul tehnician canadian din fotbalul european, a demisionat ieri din Regie. El s-a intalnit cu Vasile Siman, patronul divizionarei secunde, si au reziliat de comun acord contractul. Dupa sapte etape, Sportul Studentesc ocupa locul 9 in Seria I a Ligii a II-a.
Eduardo Badescu a parasit Romania in 1982, cand avea doar 18 ani. Juca fotbal la ICIM Brasov. Dupa un an petrecut intr-un lagar din Italia, a ajuns in Canada, unde s-a stabilit definitiv.
Luni, la Casa Fotbalului, dupa 25 de ani de la fuga sa in Occident, antrenorul Eduardo Badescu a primit licenta Pro si isi va putea vedea realizat mult mai usor visul, acela de a ajunge selectionerul Canadei, mai ales ca a incheiat conturile cu Sportul Studentesc. Mai mult, el si-a trimis CV-ul la gruparea Los Angeles Galaxy (SUA), unde este legitimat celebrul fotbalist englez David Beckham.
Propus de Jurca In vara, fostul brasovean a acceptat provocarea de a deveni director tehnic al divizionarei secunde Sportul Studentesc, unde i-a fost propus presedintelui Vasile Siman de Cornel Jurca, marele descoperitor de talente din Regie. Jurca ramasese impresionat de cunostintele lui Eduardo Badescu in materie de fotbal dupa o vizita in Canada, acolo unde acesta are o academie de fotbal.
Asa a devenit Eduardo Badescu primul antrenor canadian din fotbalul european. Dupa cateva etape din actualul sezon, in care Sportul Studentesc a avut evolutii oscilante, nerabdatorul Siman l-a tras pe canadian pe linie moarta. In ultima etapa, la meciul Forex Brasov - Sportul, scor 1-0, Badescu a ocupat tot functia de director tehnic, dar nu s-a mai implicat in tactica echipei, formatia fiind alcatuita de Cezar Zamfir.
Apartament inchiriat langa magazinul Unirea
Plecat la varsta majoratului in strainatate, Eduardo Badescu poate fi considerat un produs al Occidentului, desi mare parte din educatie a primit-o in Romania. Gandeste si actioneaza cu calmul unui ardelean, care a fost nevoit sa se adapteze la specificul Canadei.
In apartamentul pe care l-a inchiriat in apropierea magazinului Unirea din Bucuresti, Badescu si-a incropit un mic univers, din care nu lipsesc laptopul si o geanta plina cu CD-uri si DVD-uri care contin metode de antrenament ale marilor cluburi europene, partide de fotbal dintre cele mai diverse zone si insemnari despre tot ce misca in sportul-rege.
Imagini mobilizatoare cu Al Pacino
Dupa un sfert de veac de la plecarea in strainatate, aceasta este cea mai lunga perioada petrecuta departe de familie si de tara adoptiva. Recunoaste ca impactul cu fotbalul mioritic a fost unul dur.
„Fotbalul romanesc incepe sa devina bun, nu foarte bun, din punct de vedere tactic”, sustine Eduardo Badescu. „Din punct de vedere al mentalitatii si al profesionalismului este slab. Jucatorii romani nu stiu ce inseamna sa fie profesionisti. Ei nu cunosc ce inseamna unitatea de grup”.
Inaintea fiecarei partide, Badescu incerca sa-si motiveze fotbalistii prin imagini in care erau reprezentanti campioni de la diverse discipline sportive. Pe calculatorul canadianului isi facuse loc chiar si o secventa dintr-un film in care celebrul actor Al Pacino, in rolul unui antrenor de fotbal american, reusea, printr-un discurs, sa-si motiveze echipa condusa la pauza. Eduardo Badescu nu a avut, in Regie, succesul lui Al Pacino. „Dom’ profesor, mai dureaza mult filmul?”, era intrebat canadianul de unii fotbalisti, plictisiti de metodele acestuia.
Copiii canadieni fug la hochei
In Canada, la Winnipeg, Eduardo Badescu are o academie de fotbal, la care sute de copii fac scoala si invata fotbal. Parteneri ai afacerii ii sunt un alt fost fotbalist roman stabilit in Canada, Constantin Ignat, si fostul mare international salvadorian William Rosales. Fost jucator la FC Arges, Ignat are peste 300 de partide disputate in Divizia A. Fiecare copil plateste intre 1.000 si 1.500 de dolari pe an, in functie de numarul orelor de fotbal la care participa. „Din pacate, cei mai buni atleti fug la sporturile care platesc cel mai bine: hochei, fotbal american sau baschet”, spune Badescu.
Acum, ca si-a reziliat contractul cu Sportul Studentesc, Badescu e liber sa viseze cu ochii deschisi. „Sper sa ajung, intr-o buna zi, selectionerul Canadei. Am trimis CV-ul si la gruparea americana Los Angeles Galaxy, unde joaca David Beckham. Cineva de la club a solicitat date despre mine si m-am conformat. Sansele nu sunt, dar cine stie de unde sare iepurele?”, spera Eduardo.
PRACTICA LA AS ROMA
A tipat la Francesco Totti
Eduardo Badescu a facut practica pentru licenta Pro in cantonamentul gruparii italiene AS Roma. In primavara acestui an, timp de doua saptamani, el a primit acceptul antrenorului Luciano Spalletti de a asista la programul de pregatire al vicecampioanei Italiei.
Intr-una din zile, Spalletti l-a lasat pe Badescu sa conduca o parte a antrenamentului. „Nu mi-a venit sa cred”, povesteste romano-canadianul. „La un moment dat, nemultumit ca Francesco Totti nu executa cum trebuie ceea ce ii cerusem, am tipat la el. Spalletti a inceput sa rada si m-a lasat sa-mi vad mai departe de treaba”.