Campanie de promovare a igienei orale la mănăstiri

Asociaţia Dentară Română pentru Educaţie şi Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) Iaşi au realizat o cercetare inedită privind starea de sănătate orală a populaţiei din satele sărace din judeţul Iaşi şi de la mănăstirile din Neamţ, cu ocazia „Zilei profilaxiei moldave în medicina dentară”.

Rezultatele studiului au fost centralizate în acest weekend. La evaluare au participat în total 1.460 de persoane, din care 108 de călugări şi călugăriţe de la mănăstirile Neamţ, Agapia, Văratec, Secu şi Sihăstria cărora le-au fost prezentate şi oferite şi produse de profilaxie dentară. Aceştia au fost supuşi unui control stomatologic de rutină şi rugaţi să completeze chestionare cu întrebări care priveau modul de realizare a igienei dentare, problemele pe care le au cu dantura şi numărul prezentărilor la stomatolog. Consultaţii la urgenţă

Studiul realizat în mediul monastic de practicienii în medicină dentară din Iaşi a scos la iveală faptul că în mediul monastic există preocupare pentru prevenirea afecţiunilor dentare.

„Evaluarea în mediul monastic a fost o acţiune inedită pentru noi, am fost primiţi cu multă căldură în comunităţile monahale din Neamţ. Interesul nostru a fost ca cei de aici să-şi descopere problemele cu dantura şi să le rezolve. În mediul monastic prevalenţa leziunilor carioase este destul de mare, ne dorim ca aici tratamentul să fie mai prompt, să nu se ajungă la extracţii şi să se menţină ritmul controalelor stomatologice şi al utilizării mijloacelor de igienă orală. Vom încerca să aducem în acest mediu fonduri care să permită tratamentul fără costuri din partea mănăstirilor, să îmbunătăţim procentele pe care le-am găsit aici un pic în dezechilibru”, a declarat Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Iaşi.

Potrivit studiului realizat la mănăstirile din Neamţ, cele mai întâlnite afecţiuni în rândul celor 108 subiecţi chestionaţi sunt cele hepatice -  22,2% din cauri, cardiovasculare – 15,7% şi diabetul – 8,3%.

Pasta de dinţi este folosită aici în proporţie de 95,4%, apa de gură în proporţie de 15,7% iar aţa dentară în proporţie de 4,6%. Peste 48,2% din monahii chestionaţi realizează de două ori pe zi igienizarea cavităţii bucale, 35,6% realizează trei igienizări pe zi, 15,2% o igienizare pe zi şi 2,8% nicio igienizare.

Peste 32% dintre aceştia schimbă periuţa de dinţi de două ori pe an, 17,6% de trei ori pe an şi 1,9% de 12 ori pe an. În ceea ce priveşte controlul stomatologic, din cei 108 monahi chestionaţi 32,4% au declarat că merg la control o dată pe an şi 20,4% de două ori pe an iar restul au declarat că deschid uşa unui cabinet stomatologic doar când au neapărată nevoie, în caz de urgenţă. Cabinet stomatologic la Mănăstirea Neamţ

La începutul acestei luni stareţul mănăstirii Neamţ, arhimandritul Benedict Sauciuc, a inaugurat cabinetul stomatologic care va deservi cei 60 de monahi din mănăstire şi 72 de familii din satul învecinat. În cadrul „Caravanei profilaxiei dentare moldave”, pusă la cale de UMF Iaşi, un număr de 35 de călugări au fost evaluaţi în ceea ce priveşte starea de sănătate dentară.

„Cabinetul stomatologic va veni în sprijinul tuturor celor care trec pe la mănăstirea Neamţ şi au urgenţe, călugărilor şi familiilor sărace din satul învecinat. El funcţionează într-o clădire administrativă unde vrem să deschidem şi o farmacie, pentru cazurile de care nu mă pot îngriji eu singur vom avea şi o colaborare cu medicii stomatologi de la UMF Iaşi. Din experienţa mea de până acum pot spune că în mediul monahal predomină cariile şi bolile paradontale, din cauza alimentaţiei şi apei nefiltrate. Până să deschidem cabinetul călugării din mănăstire mergeau cam 15 kilometri pentru control stomatologic şi rezolvarea urgenţelor, până în Târgu-Neamţ”, a declarat părintele Andrei, stomatologul de la mănăstirea Neamţ.

Părintele Andrei face parte dintre puţinii monahi din promoţia 2005 a UMF Iaşi, care a oferit burse astfel încât mănăstirile din zona Moldovei să fie asigurate şi din punct de vedere al asistenţei medicale.