Campanie de strângere de fonduri pentru copiii care suferă de cancer

Începând cu luna decembrie, Asociaţia "Salvează Vieţi" dă startul campaniei de strângere de fonduri pentru Clinica de Oncopediatrie "Louis Ţurcanu" Timişoara, prin care îşi propune înfiinţarea primului Centru de Excelenţă în diagnosticarea şi tratamentul cancerului limfatic în România.

În luna decembrie, companiile sunt încurajate să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit către Asociaţia "Salvează Vieţi" , iar din luna ianuarie, orice persoană va putea dona 2 euro prin SMS. Amenajarea centrului de diagnostic şi a cel puţin două camere sterile necesare tratamentului chimioterapeutic sau transplantului de celule stem vor costa aproximativ 1 milion de euro.

500 de copii află că au leucemie, în fiecare an

În România, trăiesc în prezent 5 000 de copii bolnavi de leucemie sau alte cancere limfatice, iar, anual, se înregistrează 500 de noi cazuri. Rata de succes în tratarea cancerelor de sânge la copii şi adolescenţi este redusă în România, puţin peste 50%, faţă de 80%, media europeană, din cauză că nu există mijloace de diagnosticare precisă a tipurilor de cancer şi, implicit, de stabilire a unui tratament potrivit. În prezent, analizele pentru diagnosticare se fac la Viena, la Spitalul Sf.Ana, facilitate de care beneficiază clinica din Timişoara, însă doar până la sfârşitul anului 2010. Nici posibilităţile de tratament nu sunt multe, fiind nevoie în multe cazuri de tratarea pacienţilor în clinici din străinătate. "Peste 40% din cererile de transplant în străinătate înregistrate la Ministerul Sănătăţii au ca obiect bolnavi de leucemie sau alte cancere ale sângelui, iar bugetele de tratament nu sunt acoperitoare sau nu se acordă în timp util. Avem nevoie ca firmele să redirecţioneze o parte din profit unei acţiuni concrete", afirmă Oana Gheorghiu, vicepreşedinte la Asociaţia "Salvează Vieţi" "Aceşti copii nu vor mai aştepta să moară, ci să trăiască"

Pe lângă diagnostic, tratamentul este esenţial, iar această etapă presupune existenţa camerelor sterile, în care pacienţii trebuie izolaţi , atunci când imunitatea lor scade dramatic în urma chimioterapiei. În Clinica din Timişoara există deja două camere sterile, urmează să fie construită încă o cameră, graţie unei alte campanii din 2009, iar la sfârşitul acestei camapanii vor mai fi construite alte două camere sterile, ceea ce înseamnă, în medie, alţi 60 de copii salvaţi pe an. La Timişoara sunt salvaţi anual 350 de copii şi adolescenţi, şi, în pofida potenţialului şi dotărilor performante, clinica este departe de standardele europene.

"Este posibil să diagnosticăm şi să tratăm în România copii şi tineri care până acum erau trimişi în străinătate, cu costuri imense pentru familiile lor. Un laborator performant este absolut necesar pentru diagnosticarea în profunzime şi tratarea corectă a bolnavilor. Amenajarea a încă două camere sterile se va traduce în tratarea a încă 60 de copii pe an, însermnând că aceşti copii nu vor mai aştepta de acum înainte să moară, ci să trăiască", a declarat Margit Şerban, Şeful Centrului de Transplant Medular de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii "Louis Ţurcanu", din Timişoara.