Tratamentul din închisoare, impus ucigașului Larisei Chelaru, a presupus și un jurnal al furiei și trasul de fiare la sala de culturism.
Robert Ciobanu (26 de ani), cel mai celebru deținut din „Închisoarea copiilor” - așa cum este cunoscut Penitenciarul de minori și tineri Tichilești (Brăila) - a intrat în închisoare ca un copil anorexic și introvertit, ieșind un tânăr cu o ținută impunătoare, care își scrie sentimentele într-un jurnal.
Reamintim că acesta a ucis-o brutal, în 2005, pe Larisa Chelaru (8 ani), după ce a încercat s-o violeze. A fost condamnat la 20 de ani. După intrarea în vigoare, anul trecut, a noului Cod Penal, tânărul a fost mutat din
Lupul, paznic la oi
În februarie 2014, la 26 de ani, Ciobanu ajungea printre copii, așa cum era și victima sa, Larisa. La Penitenciarul Tichilești sunt cazaţi o sută de copii și adolescenţi sub 18 ani, 200 de tineri până în 21 de ani şi peste 50 de majori. „Evenimentul zilei” a pătruns în penitenciar pentru a consemna condițiile de care a beneficiat Ciobanu în închisoarea de minori.
ȚINUT SUB CHEIE, LA DISTANȚĂ DE MINORI. „Deţinuţii de 23, 24 de ani sau mai mult sunt cazaţi în celule închise, într-o clădire separată. Nu a interacționat niciodată cu minorii”, ne asigură Florentin Muscalu, directorul penitenciarului.
„A FĂCUT SECTOARE”. Condamnații de vârsta lui Ciobanu sunt scoşi la muncă în interiorul penitenciarului. Cele două „job”-uri oferite sunt: curățenia curții și supravegherea deținuților, un fel de gardian-adjunct. Muscalu spune că astfel de atribuții îi responsabilizează.
LA DEJUN, MARMELADĂ. Meniul zilnic de care avea parte Robert Ciobanu era compus din: la micul dejun – ceai, gem sau marmeladă, la prânz – tocăniță, iar la cină primea salată orientală. În fiecare zi avea cel puțin o porție de carne.
FĂRĂ JOCURI PE CALCULATOR. Fiind matur, Ciobanu nu a putut intra în centrul IT al penitenciarului. De obicei, aici, deținuții deschid jocuri celebre ca FIFA - fotbal, ori Counter Strike - acțiune cu împușcături.
A TRAS DE FIARE. Ciobanu a avut acces, în schimb, la sala de culturism, unde a tras de fiare. De fapt, atât la Iaşi, cât și la Tichilești, trasul de fiare a fost o preocupare pentru tânăr, care a ieșit din închisoare cu o fizionomie mult schimbată, faţă de „schilodul” care a ucis-o pe Larisa Chelaru.
A SCRIS ÎN JURNALUL FURIEI. A participat la foarte multe şedinţe cu cei doi psihologi ai penitenciarului. Unul dintre aceștia, Șița Popa (57 de ani), i-a recomandat să țină un jurnal al furiei și l-a consiliat cum să-și controleze nervii. Conform sfaturilor psihologului, zilnic, Robert Ciobanu își însemna momentele de furie și apoi învăța cum să le controleze.
Cazul lui Robert Ciobanu, un major de 26 de ani -condamnat pentru crimă, închis într-un penitenciar de minori, a fost unul din efectele Codului Penal intrat în vigoare în 2014. Aceste schimbări legislative au atras și întrebarea dacă e bine ca minorii și condamnații cu vârste de 26 și chiar de 29 de ani să fie cazați în același penitenciar? Marius, un deținut de 24 de ani de la Tichilești, susține fără ezitare că răspunsul nu poate fi decât „da”. „Am fost trimis la Penitenciarul Brăila și anul trecut, în aprilie, am fost adus aici. În penitenciar stăteam în celulă cu câte 9-12 colegi, unde eu eram, cum eram. Acolo, cel mai interesant lucru era să vorbim prostii și să jucăm rummy câte opt ore pe zi. Ziua părea foate lungă”, spune gălățeanul. Psihologul Șița Popa este de aceeași părere. „Aici, în centrul de reeducare, au cursuri de calificare, psihologi, au cu cine conversa. Chiar își pot schimba viața. Unii își ratează șansa și se întorc în penitenciar”, spune aceasta.
Pe 18 octombrie 2005, Ciobanu a chemat-o la el pe fata vecinilor, Larisa Chelaru (foto). Hormonii l-au făcut să-și piardă controlul. A încercat s-o violeze, strângând-o de gât. Larisa părea că nu mai respiră, așa că, speriat, crezând că a ucis-o, a fugit din casă. S-a întors în câteva minute, iar fata era la ușă, plângând. Robert primea a doua șansă. Nu a profitat! De frică să nu fie pârât, a sugrumat-o și nu a mai dat greș. A fost prins după două luni. Condamnat la 20 de ani de închisoare, a executat jumătate din pedeapsă, fiind eliberat pentru bună purtare. Până pe 28 decembrie 2020, are următoarele obligații: 1. să urmeze un curs de pregătire școlară sau de formare profesională; 2. să nu se apropie și să nu comunice cu familia Larisei; 3. să se prezinte la Serviciul de Probațiune o dată la două săptămâni; 4. să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală.