Criza economică fabrică şomeri pe bandă rulantă, în întreaga lume.
Nici muncitorii români nu sunt ocoliţi de acest fenomen. În fiecare zi, numărul persoanelor care îşi pierd slujbele se amplifică, iar falimentele devin o obişnuinţă. În afara mult dezbătutelor măsuri anti-criză, guvernanţii au găsit o nouă modalitate de a susţine industria românească - cetăţenii ar trebui să consume cât mai multe produse româneşti. Evz.ro vă va prezenta, timp de mai multe săptămâni, produse româneşti, de la ingredientele, până la acţionarii companiei care fabrică bunul respectiv.
Vom vedea, la final, dacă economia României poate rezista doar cu veniturile din aceste produse şi dacă nevoile românilor sunt împlinite numai cu acestea.
Pe timpul desfăşurării campaniei, veţi putea citi poveşti de succes ale unor fabrici constituite în secolul trecut, ale căror produse se găsesc şi astăzi pe rafturile hypermarket-urilor din ţara şi din străinătate, veţi afla care sunt produsele naţionale care au rezistat în faţa asaltului străin şi la ce produse nu pot renunţa românii, chiar şi atunci când pleacă să trăiască departe de ţară.
Româneşti doar cu numele
În magazine, în special în super şi hypermarket-uri, aceste produse trebuie căutate cu lupa. Şi asta pentru că, în cazul în care se mai găsesc pe vreun raft, produsele naţionale au rămas româneşti doar cu numele.
Ciocolata cu ROM, scoasă pe piaţă în1963 de fabrica de dulciuri Excelent, este produsă acum de o multinaţională. Pe ambalajul bomboanelor din gama Silvana, marcă românească, este precizat că produsul este fabricat în Spania, pentru România. La fel se întâmplă şi cu alte nume precum prăjitura Măgura sau ciocolata Laura.
Produse „invizibile” Însuşi preşedintele Traian Băsescu îi îndeamna pe români să cumpere produse româneşti. “O să mă uit de zece ori când mă duc să fac cumpărăturile să cumpăr roşii româneşti, lapte românesc, unt românesc”, declara preşedintele, în noiembrie anul trecut, când criza mondială abia îşi iţea capul în Ro. Printre miile de produse de pe piaţă, produsele româneşti sunt aproape „invizibile”, iar atunci când sunt promovate, în spatele numelui se află producători străini.
Fie că este vorba despre nostalgici sau doar despre persoane care vor să sprijine, conform îndemnului, economia românească, consumatorii trebuie să facă adevărate eforturi de informare atunci când doresc să cumpere numai produse româneşti.
Şi atunci ce mai găsim românesc în România? Mai putem spune că Dacia este o maşină/ produs româneasc dacă producătorul este un constructor francez? Răspunsurile la aceste întrebări, şi la altele asemănătoare, le veţi afla de pe site-ul evz.ro.
Codul cu bare 594 sau 642
Până una alta, vă oferim un pont. Pentru că eticheta sau numele nu mai reprezintă o garanţie a faptului că produsul este românesc, singurul element după care mai puteţi identifica ţara de origine a unui produs, este codul cu bare. În cazul ţării noastre, dacă primele trei cifre ale codului de bare sunt 594 sau 642 produsul respectiv a fost fabricat în România.
Voi ce produse româneşti cunoaşteţi?