Din lipsă de fonduri, la toaletele Institutului Fundeni nu există nici măcar săpun. Pacienții vin în număr mare, atrași de bunul renume al medicilor care operează aici, și sunt mai puțin interesați de condiții.
Campania „Medicul de gardă” menită să arate starea de fapt din sistemul sanitar, desfășurată de „Evenimentul zilei”, continuă astăzi cu un reportaj realizat la Institutul Clinic Fundeni sau Spitalul Fundeni, așa cum este el cunoscut. Aici sunt tratați, anual, mii de pacienți. La această instituție sanitară, medicii tratează o serie întreagă de patologii, de la cele cardio-vasculare, hepatice, renale, digestive, până la cele oncologice și hematologice. În cadrul Institutului funcționează și clinicile de transplant renal și hepatic, secții unde, nu de puține ori, specialiști iscusiți au reușit să schimbe vieți, grație unor echipe excelente de medici, coordonate de profesorii Irinel Popescu sau Ioanel Sinescu. Cu toate acestea, în spital există toalete insalubre, lipsite de cele mai elementare condiții de igienă. O zi petrecută pe culoarele de la Fundeni poate fi una traumatizantă chiar și pentru un vizitator.
Forfota de dimineață e amețitoare
Institutul Clinic Fundeni este considerat pe bună dreptate un adevărat „AKH” al României, unde fiecare zi e o luptă continuă pentru salvarea vieții.
Am intrat în Institut încă de dimineață, unde forfota, la acea oră, poate fi comparată cu o tabletă imensă ce afișează zborurile la aeroport și unde „plăcuțele” se mișcă cu o rapiditate greu de urmărit, indicând fiecare o direcție. Puține sunt însă direcțiile plăcute, unde e cald și bine. Grimasele bieților români care ajung aici ne fac brusc să încetăm glumele colegiale pe care, de obicei, le avem între noi pe teren.
„Săpun? De unde?”
În fața spitalului e plin de oameni. Pacienți de-o zi, unii internați, dar și vizitatori. O mare de lume și o singură toaletă. Una și groaznică, unde ușile stau să cadă. N-are zăvoare, iar femei și bărbați intră la grămadă într-un spațiu sordid. La ieșire, o altă problemă. De la chiuvetele extrem de murdare lipsește, nu doar săpunul, ci chiar și dispozitivul unui astfel de lichid, iar dezinfectarea obligatorie după folosirea locului plin de microbi este imposibilă.
Prima persoană întâlnită în cale și „abilitată” să ne dea o explicație pentru lipsa săpunului este una dintre cele mai vechi infirmiere din Institut.
„Săpun? De unde? Nu am mai avut așa ceva la baia aia de jos de mult timp. Ori se fură, ori nu sunt bani, și atunci nu se pune acolo, mamă. Dar voi credeți că asta e problema mare? Noi ne chinuim zilnic că nu avem brancardieri și îi cărăm pe unii pacienți în cârcă. Nu avem nici măcar mănuși să-i schimbăm pe bolnavi de scutece. Facem asta cu mâinile goale”, se plânge tanti Lina în legătură cu condițiile din instituția unde s-au realizat unele dintre cele mai reușite intervenții medicale din România.
„Mi-au scos tot, dar mi-au salvat viața”
Mergem mai departe și urcăm către secția de urologie. În capul scărilor, la etajul unu, doamna Elena (60 de ani) se chinuie să coboare câteva trepte. Gemetele ei de durere se aud chiar dintre etaje. Biata femeie poartă după ea o sondă. Ne spune cu o voce amară că a suferit o histerectomie (n.r. - îndepărtarea uterului, iar în unele cazuri și a ovarelor). „Mi-au scos tot. Eram aproape moartă, dar medicii mi-au salvat viața. Nu mă interesează de condițiile care sunt aici. Doctorii sunt prea buni ca să mă gândesc la asta”, ne explică pacienta motivele pentru care se află internată aici.
Managerul Institutului Clinic Fundeni ne-a confirmat deficiențele descoperite de noi. „Este o mare problemă cu acea toaletă de la parter. Am vorbit la minister și aștept un răspuns pozitiv. Vreau să schimb radical baia, cu tot cu uși. Dar cred că voi pune toaleta sub cheie și o voi da paznicului. Să știți că nici pacienții sau vizitatorii nu întrețin condițiile civilizate în baie. Există o problemă și cu personalul medical, mai ales cu brancardierii, care sunt puțini. Avem un plan să scoatem câteva posturi la concurs”, ne-a declarat dr. Carmen Orban (foto medalion), șefa de la Fundeni.
Sesizați „MEDICUL DE GARDĂ”!
Dacă doriți să ne semnalați situații ilegale sau nereguli din sistemul sanitar, o puteți face la e-mail doctorevz@evz.ro, telefon 021.2022000 sau la adresa Evenimentul zilei, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, București - pentru „Medicul de Gardă”.