Fără chirurg cardiolog și fără specialiști în angiografie, pacienții bolnavi de inimă din Craiova își riscă viața. În cazul lor, salvarea vine cu elicopterul.
Pereți plini de igrasie, tavane coșcovite, dușuri și instalații sanitare defecte, paturi vechi, saltele mucegăite, cearceafuri ciuruite. Aceasta este realitatea crudă în cei 24.000 de metri pătrați ai celui mai mare spital monobloc din România (un turn de zece etaje, în formă de Y), Spitalul Județean de Urgență Craiova. Ne-au spus părinți ai copiilor internați aici, dar și rude ale adulților care au fost nevoiți să suporte aceste condiții. „Am avut copiii internați aici, e o mizerie de nedescris”, ne-a spus Maria, 34 de ani, din sudul Olteniei.
Infecții intraspitalicești
„Tata a avut nevoie de o intervenție pe cord, în regim de urgență. N-au avut ce să-i facă, n-au specialiști, nici aparatura necesară, așa că l-au transferat cu elicopterul la un spital din București. Din cauza amânării intervenției de urgență a
Chestionat, directorul acestui spital, dr Bogdan Fănuță, a recunoscut situația dificilă a unității pe care o conduce, arătând că de 40 de ani nu s-au băgat bani în reabilitarea și reamenajarea spitalului. „Doar în urmă cu trei ani, cu bani de la Consiliul Județean s-au reabilitat toate sălile de operații. De anul trecut, am schimbat cam 300 de paturi, saltele, lenjerii, dar mai avem multe până la 1.525 de paturi, câte are spitalul. Problema e că nu prea sunt bani”, ne-a spus managerul. Igienizarea a început-o cu 20 de deținuți de la Penitenciarul de Maximă Siguranță de la Craiova și spune că deja ar fi scăpat clădirea de infecțiile intraspitalicești. Or să facă și clinică de chirurgie cardiovasculară, din 2016, a promis managerul.
Spitalul nu este funcțional
Chestionat, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a precizat pentru EVZ: „Spitalul de la Craiova într-adevăr nu e funcțional. Cunosc starea de acolo, sunt infecții intraspitalicești, neigienizare suficientă. Tocmai pentru că nu funcționează cum ar trebui aș construi altul nou! Am făcut această propunere, dar...”. Ministrul Sănătății a mai precizat că, din păcate, spitalul din Craiova nu beneficiază nici de specialiștii necesari în cardiologie vasculară. „Când este un asemenea caz, dacă un pacient face infarct și este nevoie de o intervenție chirurgicală, singura salvare vine cu elicopterul. Uneori acest lucru poate fi fatal. Soluția e să băgăm spitalul în programul de acțiuni prioritare pentru pacientul critic și să găsim și rezolvarea ca să avem și partea de personal medical necesar, astfel încât pacienții să nu mai fie transferați”, a mai declarat ministrul Bănicioiu.